Gergedan böceği yakalayana 39 bin liraya kadar ceza uyarısı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, son günlerde Türkiye genelinde olduğu gibi Manisa’da da zengin olma hayali ile ormanlık alanlara zarar vererek gergedan böceği avına çıkan vatandaşları uyardı.

F5HABER F5HABER
Gergedan böceği yakalayana 39 bin liraya kadar ceza uyarısı

Yakalanan böceklerin dünyanın en güçlü böceği olarak nitelendirilen gergedan böceği (Oryctes Nasicornis) olmadığını, sadece bir benzerinin olduğunu savunan Bayrak, bu tür böcekleri yakalayanların tespit edilmesi halinde 1000 ila 39 bin TL arasında değişen para cezası uygulanacağı söyledi.

"BU BÖCEKLER O BÖCEKLER DEĞİL"

Vatandaşları ormanlık alanlara zarar vermemesi gerektiğine dikkat çeken Bayrak, "Büyük bir çeşitlilik anlamında doğada her zaman kendiliğinden olan her türlü bitki ve hayvanların korunması ve toplanmaması gerekir. Bu konuda tespitler yapıldığı vakit gerekli yaptırımları var. Dolayısı ile doğal dengemizin korunması adına vatandaşlarımızın hassasiyet göstermesi gerekir. Gergedan böceği biraz gereğinden fazla gündeme oturdu. Aslında çokta öyle bir şey yok. Bu böceğin pek çok türü var. buradakilerde bunun benzeri. Söylendiği gibi 90 bin dolar da etmiyor. Fakat canlı değeri olarak korunması lazım. Vatandaşlarımızın bunu bilmesi lazım" dedi.

"PARASAL DEĞERİ YOK"

Olaya sadece bu böcek üzerinden yaklaşmanın doğru olmadığını da belirten Bayrak, "İlimizin biyoçeşitliliği çok. Bizler bunları gelecek kuşaklara aktarmamız lazım. Bu sebeple tüm vatandaşlarımızın hassasiyet göstermesi gerekir. Sadece gergedan böceği değil, kertenkele, lale, yılan gibi doğada yaşayan tüm canlılarımızı korumak zorundayız" diye konuştu.

GERGEDAN BÖCEĞİ

Dünyanın en güçlü ve nesli tükenmekte olan bir böcek türüdür. Çürümeye yüz tutmuş besinlerle beslendiği için ekolojiye sağladığı katkı çok önemlidir. Daha çok Palearktik bölge (Asya kıtasının ekvator çizgisinin kuzey hattı) Akdeniz Havzası ve yukarı Pakistan, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yayılım gösterip yaşamlarını sürdürüen bir türdür. Ayrıca dünyada hobi amaçlı evlerinde ve bahçelerinde gergedan böceği besleyen böcek hobiceleri mevcuttur. Bu böcek, 4 cm uzunluğunda ve 6 cm genişliğinde olup vücudunun baş kısmındaki kütikula başkalaşımı sonucu oluşmuş boynuzsu yapı ile tanınmıştır.

SONRAKİ HABER