için kaldı

Geleceğin nakliye uçağı Türkiye'de

Türkiye'nin de üretim ortağı olduğu geleceğin nakliye uçağı olarak nitelendirilen A400M, Türkiye'ye geldi.

F5HABER F5HABER
Geleceğin nakliye uçağı Türkiye'de

KAYSERİ (AA) - Almanya, Belçika, Fransa, İngiltere, İspanya ve Türkiye'nin proje ortakları arasında olduğu ve İspanya'da imal edilen Airbus A400M askeri nakliye uçağı, İspanya'nın Sevilla kentinden yaklaşık 4 saat süren uçuşun ardından Kayseri 12. Ulaştırma Ana Üs Komutanlığına indi.

"Atlas" adı verilen uçağı, Kayseri Garnizon Komutanı Tümgeneral Ali Demiral ve diğer askeri yetkililerin katılımıyla karşılandı. Uçak piste indikten sonra su sıkan iki itfaiye aracının arasından geçti.

Uçağın pilotlarından biri uçağın kapısına nazar boncuğu yapıştırdı.

Pilotlara yetkililer tarafından plaket verilmesiyle tören sona erdi.

Uçağın Türk Hava Kuvvetlerine katılımı için özel bir tören yapılacağı öğrenildi.

- Türkiye'nin ilk stratejik nakliye uçağı A400M

Türkiye'nin ilk stratejik nakliye uçağı olan A400M, Türk mühendislerinin tasarım ve imalatına katıldığı ilk uluslararası uçak projesi. 37 ton yük taşıyabilen uçağın, Kayseri 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı 221. filoda görev yapacak.

Türk Hava Kuvvetleri, proje kapsamında, 2013 yılında 1, 2014 yılında 1, 2015'ten 2018'e kadar da her yıl 2 uçak teslim alacak. 2018'de son uçak yani 10'uncu A 400M Türkiye'ye teslim edilecek. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'nin (TUSAŞ) aktif olarak yer aldığı projede, yaklaşık 500 Türk mühendis görev yaptı. Uçağın imalatında yaklaşık 1,5 milyar avroluk üretim gerçekleştirecek olan TUSAŞ, satılacak uçaklardan da ayrıca pay alacak.

- Toprak pistlere inip kalkabiliyor

A400M'in seyir yüksekliği 11 bin 300 metre, maksimum hızı saatte 780 kilometre. 4 motorlu olan A400M nakliye uçağı, toprak pistlere de inip kalkabiliyor. Her biri 11 bin beygir gücünde 4 adet turboprop motor, uçağa jet performansı sağlıyor. İstanbul'dan kalkıp yakıt ikmali yapmaksızın ABD kıtasına gidebilen uçağın kabini 17 metre uzunluğunda. Uçak, gerektiğinde 66 sedye ve 25 sağlık personeli ile kısa sürede "uçan hastane" haline getirilebiliyor.

SONRAKİ HABER