Dışişleri Bakanlığı'ndan Obama'ya tepki

- Dışişleri Bakanlığı, Obama'nın 23 Nisan 2015 tarihinde yaptığı açıklamanın Türkler ile Ermenilerin ortak tarihlerinin acılı bölümünü adil bir hafıza temelinde değerlendirmekten çok uzak olduğunu bildirdi.

F5HABER F5HABER
Dışişleri Bakanlığı'ndan Obama'ya tepki

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Barack Obama'nın yaptığı açıklamanın, Türkler ile Ermenilerin ortak tarihlerinin acılı bölümünü adil bir hafıza temelinde değerlendirmekten çok uzak olduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "ABD Başkanı Obama'nın 23 Nisan 2015 tarihinde yaptığı açıklamanın Türkler ile Ermenilerin ortak tarihlerinin acılı bölümünü adil bir hafıza temelinde değerlendirmekten çok uzak olduğunu üzüntüyle not ettik. Açıklamanın, I. Dünya Savaşı'nda yaşananların, Ermeniler kadar Türk halkı bakımından da hassasiyet taşıdığı gerçeğinden kopuk olması ve tek taraflı bir bakış açısını yansıtması sorunludur. Bu seçici ve tarafgir adalet anlayışını reddediyoruz" denildi.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde 23 Nisan 2014 günü yayınladığı taziye mesajı ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 20 Ocak 2015 ve 20 Nisan 2015 tarihli açıklamalarının, Türkiye'nin konuya bakış açısını özenle yansıtan metinler olduğu hatırlatıldı.

"Bunlar, geçmişte yaşanan acıları inkar etmeden, doğru tanım ve tutumlarla paylaşmayı, Osmanlı Ermenilerinin kayıpları dahil tüm kayıplarımızı birlikte ve saygıyla anmayı, dahası ortak geleceğimizi yeniden inşa etmeyi teklif eden samimi çağrılardır" denilen açıklamada, Türkiye'nin bu tarihi konuda herkesi sağduyuyla hareket etmeye davet eden yaklaşımına ve uzattığı dostluk eline olumlu karşılık almayı umut ettiği vurgulandı.

Açıklamada, "Türklerle Ermenilerin barışmalarına giden yola adil bir biçimde katkıda bulunacak her ülke bu 'dostluk projesinin' ortakları olarak tarihteki yerlerini alacaklardır. Bu çerçevede dost ve müttefik ülkelere düşen rolün ayrı bir önem taşıdığı da açıktır" ifadelerine yer verildi. 

SONRAKİ HABER