için kaldı

AK Parti'de sıcak gelişme

AK Parti'nin önümüzdeki günlerde gideceği söylenen kongrede Davutoğlu'nun aday olmayacağı belirtiliyor.

F5HABER F5HABER
AK Parti'de sıcak gelişme

Cumhurbaşkanlığı görüşmenin rutin bir toplantı olduğu ve herhangi bir açıklama yapılmayacağı bilgisini verdi. Ayrıca yapılan açıklamada herhangi bir krizin var olmadığı, yani Davutoğlu'nun istifa etmesinin söz konusu olmadığı ve görüşmenin ‘olağan görüşme' olduğu belirtildi ancak Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre AK Parti Kongreye gidecek.Davultoğlu'nun kongrede aday olmayacağı ifade edilirken kongrenin de Mayıs ayı sonu olarak tahmin ediliyor.

DAVUTOĞLU BUGÜN AÇIKLAMA YAPACAK!
Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Başbakan Davutoğlu bugün saat 11'de AK Parti Genel Merkezi'nde gerçekleşecek MYK toplantısı sonrası bir basın toplantısı düzenleyecek. Bu toplantıda Davutoğlu son günler hakkında çıkan haberlere cevap vermiş olacak. Ayrıca yer alan başka bir bilgi ise, AK Parti'nin Mayıs'ta kongreye gideceği yönünde…

SÜREÇ NASIL BAŞLADI?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Katar'da iken MKYK üyesi isimleri çağırarak "Teşkilatları atama yetkisini yeniden kurula alın" talimatı verdi. Hatta MKYK toplantısı öncesinde tek tek isimlerin davet edilerek öneriye imza atmasının sağlanmasını istedi. Bu durumu da "Kim bizimle kim değil, görmüş oluruz" diyerek anlattı. Perşembe gecesi Adalet Bakanı Bozdağ'ın makamına MKYK üyeleri davet edilerek imzalar istendi. Sadece iki üye Selçuk Öztürk ve Mehmet Babaoğlu imza atmadı. Cemil Çiçek ise ‘Yeterli imza toplanmış, ben versem ne olur vermesem ne olur' diye imza koymadı. Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün ise birinci çağrıda ‘düşüneyim' deyip ikinci davette imza verdi.
Türkiye'ye döndüğünde MKYK operasyonundan haberi olan Ahmet Davutoğlu, Cuma sabahı 09.30'daki toplantıya gitmedi. Bir danışmanı ‘Toplantıya katılmayın, erteleyin, Cumhurbaşkanı ile görüşün çözüm bulun' diye önerdi. Bunun üzerine İstanbul'daki Erdoğan'la temasa geçildi. Bir süre dönüş olmadı. MKYK önce 11'e ertelendi, Cumhurbaşkanıyla gecikmeli görüşme yapılınca öğleden sonraya bırakıldı. Erdoğan, telefonda Davutoğlu'na "MKYK yetkisini tekrar alıyor, toplantıyı yapın, akşam zaten buraya geleceksin, o zaman konuşuruz" diyerek MKYK'yı toplamasını istedi. Çaresiz kalan Davutoğlu, 47 imzayı görünce ‘Benim kurula güvenim tam, ilk imzayı ben atıyorum' diyerek yetki devrini kabullenmek zorunda kaldı.

GERİ ÇEKİLMEYELİM!
MKYK'dan erken ayrılan Davutoğlu, hafta sonunu ‘ekibiyle' değerlendirme yaparak geçirdi. Pazar günü ise ‘Geri çekilmeyelim, mevzi kaybettikçe topal ördek pozisyonuna düşüyoruz' görüşü dile getirildi. Pazartesi günü Saray'da genişletilmiş Bakanlar Kurulu vardı. Erdoğan, bu toplantıya alışılmadık şekilde katılanlar oldu. Aralarında Yiğit Bulut, Şükrü Karatepe, Ayşe Gürcan'ın da olduğu 5 danışman kurula katıldı. Erdoğan, 5 ayrı konuda kendisine danışmanlık yapan isimleri toplantıya dahil ederek Davutoğlu'na mesaj verdi.
Akşam ise Salı günü grupta yapacağı konuşmaya çalıştı. Şimdiye kadar yaptığı en kısa grup konuşmasını (28 dakika) yaptı. "Bu hareket, tüzüklerle, kurullarla varlık kazanmış bir partiden çok daha fazlasıdır" diyerek yetki devrine gönderme yaptı. "Nefsimi ayaklar altına alırım, bir faninin terk etmeyeceği düşünülen her makamı elimin tersiyle iterim" diyerek istifa edebileceği sinyali verdi. Saat 18.00'de toplayacağı MYK'yı 15.00'e aldı. Bir saat süren toplantıda da ‘gerilim-kavganın' işaretlerini verdi. Genel Merkeze gitmesine rağmen makamına bile uğramadan partiden ayrıldı.(Sözcü)
SONRAKİ HABER