için kaldı

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Devlet içinde paralel yapı olmaz

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu,"Devlet içinde paralel yapı olmaz. Devletin bir yapısı vardır, anayasa çerçevesinde.Bunun içinde farklı bir yapılanmaya hiçbir devlet izin vermez, doğru da olmaz." dedi.

F5HABER F5HABER
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Devlet içinde paralel yapı olmaz

ANKARA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HaberTürk kanalında yayınlanan "Gündem Siyaset" programda gazetecilerin sorularını yanıtladı. 7 Haziran seçiminden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın görüşmesinin kendisini rahatsız edip etmediği yönündeki soruya Kılıçdaroğlu, kendisinin rahatsız olmadığını ancak bu durumun toplumda bir rahatsızlık uyandırdığını belirtti.

Görüşmede kaset konusunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, bu konu hakkında bilgisinin olmadığını söyledi. Baykal'ın tecrübeli, saygın bir siyasetçi ve parlamentonun en deneyimli ismi olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, bundan ötürü Baykal'ı TBMM Başkan adayı gösterdiklerini ifade etti.

"MHP'deki 'paralel' tartışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna ise Kılıçdaroğlu, her vatandaş gibi kendisinin de gelişmeleri izlediğini, takip ettiğini aktardı.

Paralel yapılanmanın milli güvenlik sorunu olarak görülüp görülmediği yönündeki soruya da Kılıçdaroğlu, "Devlet içinde paralel yapı olmaz. Devletin bir yapısı vardır, anayasa çerçevesinde. Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu, yargı, yürütme, medyanın özgürlüğü, yargının bağımsızlığı bunlar genel demokraside olması gereken temel kurallardır. Bunun içinde farklı bir yapılanmaya hiçbir devlet izin vermez, doğru da olmaz." diye konuştu.

MHP'de lider değişimi konusunda anketler yapıldığı hatırlatılarak, "CHP'de de böyle bir anket yapılsa ve sizin dışınızda bu işi daha iyi yapacak birisi çıksa tavrınız ne olurdu, partiyi hemen olağanüstü kurultaya götürür müsünüz?" sorusuna ise CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Koşullar uygun olursa götürürüz, niye götürmeyelim. Çok daha yetenekli, iyi bir arkadaşımız çıkarsa niye engel olalım, benim öyle bir koltuk, 'İlla ben burada kalacağım, adayların tamamının kellesini alacağım, onları disipline sevk edeceğim' gibi düşüncem yok. Madem ki demokrasiye inanıyoruz, parti içinde de demokrasi olmalı."

Kemal Kılıçdaroğlu, daha önce partide genel başkan olmanın zor olduğunu ancak tüzük değişikliği yaparak, bunu kolaylaştırdıklarını ifade etti.

Türkiye'de muhalefet sıkıntısı olduğu yönündeki soruya da Kılıçdaroğlu, CHP dışında hiçbir partinin ya da kurumun muhalefet etmediğini kaydetti. Muhalefeti sadece CHP'nin yaptığını aktaran Kılıçdaroğlu, "CHP dışında muhalefet eden yok, AKP bütün gücünü CHP üzerine odaklamış durumda, 'nasıl bunları yeneriz, yok ederiz' diye." değerlendirmesinde bulundu.

"Elimi sıkmasını beklemedim"

Anayasa Mahkemesindeki törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elini sıkmasını bekleyip beklemediği sorulan Kılıçdaroğlu, "beklemediği" yanıtını verdi.

Makama saygılı olduklarını, devlet terbiyesi gördüklerini dile getiren Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanı geliyor dendiği zaman doğal olarak ayağa kalkıyoruz. Ama bir kişi kininin tutsağı olursa bu tür tablolar ortaya çıkar. Gazeteciler de tahmin ediyorlardı ve bu tabloyu fotoğraflamak istiyorlardı. Fotoğrafı çekmek için konuşlandıkları yer de farklı bir yerdi zaten." şeklinde konuştu.

"Bütün baskıları uyguluyorlar"

"Bunca etkileyici vaatlere rağmen, neden CHP yüzde 25 bandında oy alıyor?" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Türkiye'nin en temel sorunlarına en sağlıklı çözümleri getiren CHP'dir. Bir toplumu kısa bir süre içinde değiştirmek, dönüştürmek kolay değil. 7 Haziran ile 1 Kasım arasında Türkiye'nin gündemi farklı bir alana yöneldi, güvenlik ön plana çıktı" yanıtını verdi.

CHP'nin toplumun her kesimine gidip aydınlatmak zorunda olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, partisinin yeni projeler üretip, bunları açıklaması gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, iktidarı destekleyen kanalların, CHP'ye yer vermediğini öne sürdü.

"Türkiye'nin en eski partisi olan CHP'nin de medya gücünün olması gerekmez miydi?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "İktidar partisi bunu devleti kullanarak yapıyor, baskı unsuru oluyor. RTÜK'ü kullanıyor. Kimse kusura bakmasın ama yanına MHP'yi de almış durumda. Ne istiyorlarsa yapıyorlar, gözdağı, ceza, baskı, ilan verip vermeme, bütün baskıları uyguluyorlar. Bunların tamamı yasa dışı, hukuka aykırı" şeklinde konuştu.

Rusya ile ilişkiler

Rusya ile ilişkiler hatırlatılarak, "Başbakan olsanız Rusya'nın öne sürdüğü özür şartını yerine getirir miydiniz?" denmesi üzerine de Kemal Kılıçdaroğlu, "Devletin bütün bilgilerine bakacaktık. Yanlış varsa tabii özür dilersiniz ancak yanlış yoksa 'kusura bakmayın' dersiniz. Angajman kurallarını ihlal ettiyseniz, ihlal etmemeniz lazım. Türkiye Cumhuriyeti devleti belli kurallar almış ve bu kurallara kim aykırı davranırsa gereği yapılacaktır." açıklamasında bulundu.

"Laiklik tartışmaları sırasında 'laiklik, CHP'nin kırmızı çizgisi' dediniz. Varsayalım ki AK Parti 'laiklik kaldırılmalı' dedi. Ne yapacaktınız?" sorusu üzerine ise Kılıçdaroğlu, "Parlamentoda mücadele edeceğiz, başka elimize silah alıp gidecek halimiz yok. Bu sadece bizim sorunumuzun olmasının ötesinde bir Türkiye sorunu. Hangi görüştü olursa olsun, bütün insanların ortak tepki vermeleri gerekir." ifadesini kullandı.

Muhabir: Hatice Özdemir,Barış Gündoğan,Mehmet Tosun,İsmail Çimen

SONRAKİ HABER