için kaldı

PKK Şubat'ta silah bırakabilir!

Çözüm sürecinde her şey öngürüldüğü şekilde yürüyor. Hatta örgütün silahları tamamen bırakacağını açıklaması 1 ay erkene alınabilir.

F5HABER F5HABER
PKK Şubat'ta silah bırakabilir!

Çözüm süreci görüşmelerinin en önemli başlığını oluşturan 'PKK'nın silah bırakması ve örgüt üyelerinin Türkiye dışına çıkışı' konusunda takvim hız kazandı. PKK'nın Mart'taki Nevruz kutlamaları sırasında yapması beklenen deklarasyon niteliğindeki 'Türkiye'ye karşı silah kullanmayacak' açıklamasının şubat ayı içerisinde yapılabileceği konuşuluyor. Süreci yürüten aktörlere göre; önümüzdeki ay PKK, kongreyi toplayarak Türkiye'ye karşı silah kullanılmayacağı yönünde karar alabilir. Bu çağrı ile eş zamanlı olarak örgüt üyelerinin Türkiye'ye dışına çıkmaları konusunda da adım atılacağı belirtiliyor.

HASTA MAHKUMLARA İKİ FORMÜL

Öte yandan HDP'nin sık sık gündeme getirdiği hasta mahkûmların cezalarının ertelenmesine yönelik düzenleme için Adalet Bakanlığı çalışmalarını tamamlamak üzere. Bu konuda iki formül masada. Birinci formüle göre, herhangi bir kanuni değişiklik yapmadan mevcut yasada yer alan düzenlemelere ilişkin 'yorum farkı' giderilecek. Bunun için Adalet Bakanlığı hukukçuları ile Adli Tıp Kurumu yetkilileri bir araya gelecek. Bakanlık yetkililerine göre kanuni bir değişikliğe gerek yok fakat Adli Tıp Kurumu bu konuda çekingen davranıyor. İki kurumun görüşmelerinde kanun için 'yorum farkı' giderilirse, yeni bir düzenleme yapmaya gerek kalmadan, hasta mahkûmların cezalarının ertelenmesi gündeme gelecek. Yasanın mevcut halinin çözüm konusunda yetersiz kalacağı ortaya çıkarsa ikinci formül devreye girecek. Bu çerçevede, Ceza İnfaz Yasasının uygulamadaki eksikliklerini giderecek kanuni değişiklik hızla Meclis gündemine getirilecek. İmralı'ya yönelik mahkum değişimi, yeni gidecek mahkumlardan sekretarya kurulması ve izleme kurullarının oluşturulması gibi idari anlamdaki uygulamaların kısa sürede hayata geçirileceği ifade ediliyor. (Türkiye Gazetesi)

SONRAKİ HABER