Bilinçsiz ağrı kesiciler böbrek düşmanı

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Erk, "Bilinçsizce kullanılan ilaçlar böbreklere en büyük hasarı veren etken olarak karşımıza çıkıyor. Ağrı kesicilerin bilinçsizce kullanımı böbreklerin en büyük düşmanlarından biri" dedi.

F5HABER F5HABER
Bilinçsiz ağrı kesiciler böbrek düşmanı

İSTANBUL (AA) -  Türk Böbrek Vakfı, her yıl mart ayının ikinci perşembe günü tüm dünyada kutlanan Dünya Böbrek Günü'nün bu yıl Türkiye için temasını "Bilinçsiz ağrı kesici kullanımı" olarak belirledi. 

Vakıftan yapılan yazılı açıklamaya göre, Uluslararası Nefroloji Birliği ve Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu'nun ortaklaşa düzenlediği ve böbrek sağlığına dair dünyanın en geniş kapsamlı organizasyonu olan Dünya Böbrek Günü'nde bu yıl "Herkes İçin Böbrek Sağlığı" teması ele alınıyor.

Her yıl 80 ülkede 140'tan fazla yerel organizasyon tarafından kutlanan Dünya Böbrek Günü'nde kronik böbrek hastalıklarının önlenmesi ve hayat tarzı değişiklikleri açısından önemli adımlar atılıyor. Dünya nüfusunun yüzde 10'unun böbreklerinde farklı düzeylerde hasar olduğu bilinirken, gelecek 10 yıl içinde bu oranın yüzde 17 artacağı öngörülüyor. Konik böbrek hastalığı küresel bir halk sağlığı sorunu olarak ele alınıyor.

Türk Böbrek Vakfı, Dünya Böbrek Günü'nün Türkiye için bu yılki temasını "Bilinçsiz ağrı kesici kullanımı" olarak belirledi. Bu kapsamda hazırlanan kampanyada, Galatasaraylı futbolcular Burak Yılmaz, Emre Çolak, Tarık Çamdal ve Eray İşcan yer aldı. 

Türkiye'de diyaliz tedavisi gören yaklaşık 60 bin son dönem kronik böbrek hastası bulunuyor. Kronik böbrek yetmezliği hastalığının yıllık artış hızını daha da yavaşlatmak için tuz ve şeker tüketiminin azaltılmasına yönelik çalışmalar artırılıyor. 

Beslenme ve hayat tarzı alışkanlıklarında iyileştirmeye yönelik yapılacak değişiklikler, çoğunlukla önlenebilir olan kronik böbrek yetmezliği hastalığıyla mücadelede önem taşırken, kronik böbrek hastalığını azaltmak için 8 "altın" kural şöyle sıralanıyor:

"Bedenen uygun ölçü ve kiloda olmak, hareketli bir yaşam tarzı benimsemek, düzenli olarak kan şekeri ölçümünü kontrol etmek, tansiyonunu takip etmek, sağlıklı beslenmek ve kiloyu kontrol altında tutmak, vücudun günlük su ihtiyacını karşılamak, sigara içmemek, doktor tarafından reçete edilmemiş ilaçları bir uzmana danışmadan sürekli kullanmamak, bir veya daha fazla risk faktörü taşınıyorsa böbrek işlevlerini düzenli olarak kontrol ettirmek."

Dünya Böbrek Günü İzleme Komitesi Üyesi ve Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, yaptığı değerlendirmede, Türkiye'de koruyucu hekimlik uygulamalarındaki artışa ve son dönem kronik böbrek yetmezliği görülme sıklığının yüzde 1-1,5 düzeyine düşmesine rağmen Türkiye'de böbrek nakillerinde henüz istenilen düzeye ulaşılamadığını belirtti.

Kadavradan böbrek bağışının artırılması gerektiğine dikkati çeken Erk, şu bilgileri paylaştı:

"Buna paralel olarak böbrek hastalıklarının önlenmesi konusunda yapılacak çalışmalar da en az organ bağışı kadar önemli. Beslenme ve hayat tarzı değişiklikleri de şüphesiz bu anlamda büyük yer tutuyor. Bilinçsiz ağrı kesici kullanımı da buna bir örnek. Bilinçsizce kullanılan ilaçlar böbreklere en büyük hasarı veren etken olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle kadınların çantalarından ayırmadıkları ve gerekli-gereksiz her durumda kullandıkları ağrı kesicilerin bilinçsizce kullanımı böbreklerin en büyük düşmanlarından biri.

SONRAKİ HABER