ABD, Suriye'de PKK devleti kurmak istiyor!

PYD'nin, silahlı kanadı YPG'yi "kara gücü" olarak kullanan ABD'nin, yeni stratejisinin Türkiye sınırına PKK devleti kurmak.

F5HABER F5HABER
ABD, Suriye'de PKK devleti kurmak istiyor!

Star Gazetesi'nden Fadime Özkan, Hasan Basri Yalçın ile ABD'nin Suriye politikasını konuştu. Yalçın; "Bir an önce Suriye'de ABD'ye bağlılıktan çıkmalıyız, çünkü Amerika Suriye'de bir PKK devleti için zorluyor" dedi.

TÜM TERÖR ÖRGÜTLERİNİ SURİYE'DE TOPLADILAR

ABD, PYD konusunda Türkiye'ye niye yalan söylüyor?

Amerika gözünüzün içine bakarak PYD'yi destekliyor, Suriye'ye gir diyor. Amerika bunu diyor çünkü siz ne kadar az aktörle ilişkideyseniz ona o kadar mahkum olursunuz. İran'la Rusya'yla vd ile sorun yaşadıkça ABD'ye daha mahkûm hale geliyoruz. Amerika ise uzakta durduğu için kimseye mahkûm kalmıyor. Bizim Suriye'de yapmamız gereken şey bunu tersine çevirmek.

ABD SURİYE'DE KCK DEVLETİ İÇİN ZORLUYOR

PYD-PKK Suriye'de fiziken var artık ve Türkiye'nin uyarılarına rağmen Fırat'ın batısına da geçecek gibi?

Batısına geçemeyecekler. Rusya ve İran ile ağlarımızı arttırsak o resim ters çevrilebilir.

Amerika ne yapıyor, Türkiye'nin sınırında bir PKK devleti mi oluşturuyor?

Nereye kadar götüreceğini veya ne istediğini bilmiyorum ama süreç oraya doğru gidiyor. Sürece kabaca gözlem üzerinden baktığımızda PKK-PYD bir siyasal varlık orada yaratılmak isteniyor. Ne kadar çok aktör varsa bölgede Amerika'nın o kadar işine geliyor, dolayısıyla bir KCK devleti kurulmasını da muhtemelen tercih ediyor Amerika. Bunu zorluyor.

AMERİKA SÜREKLİ YALAN SÖYLÜYOR

Amerika, Türkiye için nasıl bir strateji uyguluyor peki?

Maalesef ABD kadar Türkiye'ye zarar veren başka aktör yok şuan. Rusya dahil. Rusya ve İran'la, bölge ülkeleriyle yaşanan sorunların temel sebebi ABD'nin sorumluluklarını yerine getirmemesi. Suriye sürecinin başından beri Amerikalılar yüzlerce yalan söyledi. Esed'e müdahaleden insani yardıma, uçuşa yasak bölgeden eğit donata her seferinde yalan söylediler. Ama o kadar merkezi bir rol oynuyor ki ABD onunla o diplomatik müzakerelere devam etmek zorunda kalıyorsunuz. Bile bile lades yani.

TÜRKİYE PYD'YE OPERASYON YAPSIN

Yalan ve zorlamalarla Türkiye'yi kopuşa ittiğini değerlendiremiyor mu Amerika?

Mesele tam da o! Türkiye Rusya'ya, İran'a, Mısır'a, İsrail'e karşı yalnız kalır, terslik yapamaz diye düşünüyor ama artık başka sorular sorma vakti. Madem Amerika gelmiyor, gelmeyecek o zaman biz PYD'ye neden operasyon yapmıyoruz? Bakalım ABD ne yapacak? Bu sıkışmışlıktan çıkış için her seçenek sorulmalı konuşulmalı.

SONRAKİ HABER