için kaldı

'Rusya'nın ilişkileri gözden çıkaracağını tahmin etmiyoruz'

Rusya'yla yaşanan sorunun çözümü için diplomatik kanalların açık tutulmasını istediklerini belirten Kurtulmuş, "ne Türkiye ne de Rusya, bu durumdan dolayı ilişkilerini gözden çıkaracak değil" dedi.

F5HABER F5HABER
'Rusya'nın ilişkileri gözden çıkaracağını tahmin etmiyoruz'

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Rusya'yla yaşanan krizin çözülebilmesi için askeri ve diplomatik kanalların açık tutulmasını istediklerini belirten Kurtulmuş, "Şunu da samimiyetle ifade etmek isterim ki ne Türkiye ne de Rusya Federasyonu bu durum dolayısıyla ilişkilerini ortadan kaldıracak ya da ilişkilerini gözden çıkaracak değildir. Biz kısa süre içerisinde karşılıklı müzakere ile bu konuyla ilgili olarak, bu krizin daha büyümemesini, daha ileriye gitmemesini temenni ediyoruz. Türkiye ve Rusya iki komşu dost, müttefik hatta stratejik ortak iki devlet olarak bu krizin sonuçlarını ortadan kaldıracak adımları atar. Bunun sağlanabilmesi için de ifade ettiğim gibi diplomatik ve askeri kanalları açık tutarlar diye ümit ediyoruz" dedi.

Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu'nun bugünkü en önemli gündem maddesinin Türkiye'nin güney sınırlarında vuku bulan Türkiye sınırlarını ihlal eden uçağın düşürülmesi olduğunu belirtti. Rusya Federasyonu ile yaşanan kriz ile ilgili değerlendirmede bulunulduğunu aktaran Kurtulmuş, "Bildiğiniz gibi bu salı günü sabah saatlerinde Suriye Türkiye sınırlarında sınır ihlali olmuş ve bunun sonucu olarak bir Rus savaş uçağı düşürülmüştür. Burada 4 temel hususun altını çizerek ifade etmek istiyorum. Öncelikli olarak bu uçak düşürüldüğü anda milliyeti bilinmeyen sonradan milliyeti açıklanan, öğrenilen bu uçak, Türkiye hava sahasına yaklaşmaya başladığı andan itibaren defaatle ikaz edilmiştir. Genelkurmay Başkanımız ve ilgili komutanlar bize ses kayıtlarını da dinlettiler. Bu olay ortaya çıktıktan sonra Rus Federasyonu tarafından herhangi bir ikaz yapılmadığına ilişkin bazı açıklamaların da gelmekte olduğunu görüyoruz. Bu doğru değildir" diye konuştu. 

"Vurulduğunda uçağın milliyeti belli değildi"

İkinci temel meselenin uçağın Türkiye kara sınırları içerisinde vurulması olduğunu kaydeden Kurtulmuş, "Nitekim Türkiye kara sınırları içerisinde vurulduktan sonra uçağın bazı parçaları da Türkiye sınırları içerisine düşmüş, bu uçağın bazı parçaları da daha sonra Suriye sınırları içerisine düşmüştür. Üçüncüsü yine defaatle ilan edildiği gibi uçak vurulduğu anda uçağın milliyeti belli değildi, bilinmeyen bir uçaktı. Çünkü maalesef Suriye hava sahasında çok sayıda uçak var, rejimin uçakları var ve orayı kullanan çok sayıda farklı ülkelerin uçakları var" ifadelerini kullandı. 

Milliyeti bilinmeyen uçağa yönelik yapılan ikazlara karşı cevap verilmediği için uçağın düşürüldüğünü yineleyen Kurtulmuş, 3-4 Ekim'den sonra yaşanan ihlaller nedeniyle Rusya Federasyonu'nun defaatle Türkiye'nin angajman kuralları çerçevesinde bütün askeri ve diplomatik kanallar kullanılarak uyarıldığını vurguladı. 

"Ortada bir kriz olduğu açıktır"

Bunun olmasını asla istemediklerini ifade eden Kurtulmuş, "Bilerek, kasıtlı yapılmış olan bir husus değil. En üst düzeyde ifade edildiği gibi böyle bir olayın gerçekleşmesinden üzüntü duyduğumuzu bir kere daha ifade etmek isterim. Ancak Türkiye Cumhuriyeti kendi sınırlarını koruyacak, kendi sınırlarını ve egemenliğini koruyacak imkana da güce de sahiptir. Bu çerçevede keşke böyle bir ihlal olmasaydı. Bu ihlale de angajman kuralları çerçevesinde cevap verilmeseydi. Ortada bir kriz olduğu açıktır" diye konuştu.

Türkiye ve Rusya'nın çok uzun yıllardır, ciddi dostane ilişkiler geliştirdiğini ifade eden Kurtulmuş, ekonomik alanda karşılıklı ticaretin yanı sıra neredeyse ortaklık seviyesinde ilişkilerin bulunduğunu söyledi.

Krizin çözülebilmesi için askeri ve diplomatik kanalların açık tutulmasını istediklerini belirten Kurtulmuş, "Şunu da samimiyetle ifade etmek isterim ki ne Türkiye ne de Rusya Federasyonu bu durum dolayısıyla ilişkilerini ortadan kaldıracak ya da ilişkilerini gözden çıkaracak değildir. Biz kısa süre içerisinde karşılıklı müzakere ile bu konuyla ilgili olarak, bu krizin daha büyümemesini, daha ileriye gitmemesini temenni ediyoruz. Türkiye ve Rusya iki komşu dost, müttefik hatta stratejik ortak iki devlet olarak bu krizin sonuçlarını ortadan kaldıracak adımları atar. Bunun sağlanabilmesi için de ifade ettiğim gibi diplomatik ve askeri kanalları açık tutarlar diye ümit ediyoruz" şeklinde konuştu. 

Muhabir: Hatice Özdemir, Yıldız Aktaş

SONRAKİ HABER