için kaldı

'Bütün insanlıktan özür diliyorum'

Yalova'da köprülü kavşak yapımı için ağaçların kesildiği bölgede inceleme yapan CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, bölgede çınar ağacı fidanı da dikti.

F5HABER F5HABER
'Bütün insanlıktan özür diliyorum'

Ağaçların kesildiği bölgede gazetecilerin sorularını yanıtlayan İnce şunları söyledi:

"Ben bu kararın ne imza atanıyım, ne uygulayanıyım, ne yapanı, ne keseniyim ama ben Yalova'nın milletvekiliyim. Belediye Başkamızla da aynı partinin üyesiyim. Dolayısıyla bir yetkim, imzam ve onayım olmamasına rağmen kendimi siyaseten sorumlu görüyorum. Sorumluluk bana aittir. Ben milletvekili olarak bunu bilmeliydim. Milletvekili olarak sorumluluğu üzerime alacağım, başka bir şansım yok. Sadece Yalovalılardan değil, Türkiye'deki yurttaşlarımızdan değil, bütün insanlıktan özür diliyorum. Bir ağaç için gençlerimiz canını verirken, gözleri çıkarılırken, kafa travması geçirirken, Validebağ'da, Yırca'da insanlar direniş sergilerken, 200 metre mesafede bir ağacın dalı için köşkü yürüten Atatürk'ün kentinde, Yalova'da böyle bir olayla anılmak, Yalova'nın bu şekilde gündeme gelmesinden son derece üzgünüm. Karayollarının tehdidini ne yazık ki belediyemiz ciddiye almıştır. Bu tehdide belediyemiz ne yazık ki boyun eğmiştir. ‘Bunları kesmezseniz projeyi iptal ederiz' bu tehdittir. Şık olmamıştır. Bunu telafi edeceğiz, başka şansımız yok."

1800 ÇINAR AĞACI DİKİLECEK

Kesilen ağaçların yerine yenilerinin dikileceğini de bildiren İnce, "Burada 18 çınar ağacı var, uzun ömürlü olarak kesilen. 168 ağaç değil. 18 çınar ağacı kesilmiş. 18 çınar ağacının yerine bin 800 çınar ağacı dikilecek bu şehirde. Ben milletvekiliysem, belediye de CHP'deyse bin 800 çınar ağacı dikilecek bu şehre. Hatta bugün hemen başlayacak, en az 5 yaşından büyük olmak üzere ağaçlar" diye konuştu.

Bu arada Karayolları tarafından Tomani Meydanı Köprülü Kavşağı projesi yapılırken raporlarda 30 çeşitten 158 ağacın kesileceği belirtildi.

AK PARTİ'Lİ COŞKUN: AĞAÇLARIN HEPSİNİN KESİLMESİ DOĞRU DEĞİL

Yalova'da Tonami Meydanı'nda yapılacak köprülü kavşak projesi kapsamında Yalova Belediyesi tarafından ağaçların kesilmesine tepkiler devam ediyor. AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun da "İşin içinde Yalova menfaatleri olunca, Yalova'nın olumlu anılmasını her şeyden öne tutuyorum" dedi. Coşkun, yaz aylarında oluşan trafik hacmini kentin kaldırmadığını; İzmit-Karamürsel, Adapazarı istikametinden gelen araçların Tonami Meydanı'ndaki sıkışmanın giderilmesi fikrinin uzun yıllardır var olduğunu kaydetti.

İktidar partisi olarak konuyu Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile görüşüldüğünü ve burası için kavşak ve alt geçit projesi yapıldığını ifade eden Coşkun şöyle devam etti:

"Ancak karşılıklı bir ayağı da belediye olduğu için belediyenin de işe müdahil olması istendi. Fakat bu noktaya kadar geldi. Şimdi belediye bu alanı temiz hale getirdi. Ağaçların hepsinin kesilmesi doğru değil. İnşaatı yapacak, ihaleye hazır bir hale getirmesi lazımdı. Bu belediyenin uhdesinde olan bir olay. Yapılacak şey şuydu: Bu ağaçların tespitleri yapıldı. Daha sonra da ağaçların bir tasnifinin yapılması lazımdı. Yaşaması muhtemel olan ağaçlar, sökülüp de başka yere taşınması mümkün olan ağaçların taşınması gerekirdi. Zannediyorum belediye biraz hızlı bir şekilde, başkan yardımcısından öğrendiğime göre birkaç palmiyenin dışında hepsi kesildi. Bizden yardım isteselerdi biz söküm konusunda da kendilerine yardımcı olurduk."

"GEZİ OLAYLARINDA YAŞANANLARI BUGÜN CHP DE YALOVA'DA YAŞIYOR"

"Ağacın kesilmesine elbette ki hepimiz karşıyız, ben de karşıyım" diyen Coşkun, şöyle devam etti:

"Bu memlekette birileri 8 ağaç yüzünden fırtına kopardı, ülkeyi kaosa döndürdüler. Bunun arkasında CHP zihniyeti vardı. Hiç kimse unutmasın yaptıklarını. Şimdi CHP yerel yönetimde yükümlülük, sorumluluk sahibi. Dolayısıyla bugün kendileri bunu yaşıyor. Dün İstanbul'da Gezi olayları yaşananları bugün CHP de Yalova'da yaşıyor. İktidar sorumluluk ister. İcraat yapacaksanız elbette ki risk alacaksınız ama bunları da izah edeceksiniz. Kaldı ki Gezi olaylarındaki durum 8 ağacın taşınmasıydı, kesilmesi değildi. Oradan sökülüp başka yere nakliydi. Burada da başka bir şey olmuştur. Sayı olarak da fazla. Dolayısıyla CHP'nin kendi tabanından, çevrecilerden, Yalova Platformu'ndan dünden beri yoğun bir tepki var. Bu tepkileri yabana atmak da mümkün değil. Bu tepkiler başka formüller bulunsaydı da, bu tepkiler zayıflamış olsaydı, daha çoğu sökülmüş, başka yere nakil yapılmış olsaydı. Tabi bunlar yapılmadı."

Yalova adına iyi şeylerin yapılmasını istediklerini bildiren Coşkun, " Biz iktidar olarak iyi olan her şeyin de yanında olacağımızı söyledik ama bugün yaşananların, yapılanların bir taktik hatası, işe biraz daha ehemmiyet verme ve tatmin etme konusunda boşluklar var, ihmalkârlıklar var. Belediyenin şunu yapması lazım: Misliyle daha fazla ağaçları halkımızı da götürerek, göstererek 180 ağaç kesildi ama 580 ağacı da falan yere diktik, yaşatıyoruz demesi lazım. Belki bu noktada da önemli bir adım atılmış olur" diye konuştu.

SONRAKİ HABER