için kaldı

Yunan meclisine giren Türk vekillerin gündemi azınlık sorunları

Yunanistan'da yapılan genel seçimlerde meclise giren Türk vekiller Mustafa Mustafa ve Ayhan Karayusuf azınlık sorunlarını çözmek için çalışacaklarını ifade etti.

F5HABER F5HABER
Yunan meclisine giren Türk vekillerin gündemi azınlık sorunları

Yunanistan'da yapılan genel seçimlerde meclise giren Türk vekiller Mustafa Mustafa ve Ayhan Karayusuf azınlık sorunlarını çözmek için çalışacaklarını ifade etti.

Yunanistan'da Pazar günü yapılan erken seçimden beklenildiği üzere Radikal Sol Birlik SYRIZA zaferle ayrıldı. Seçimlerde SYRIZA'dan aday olan Hüseyin Zeybek İskeçe'den, Mustafa Mustafa ve Aykan Karayusuf ise Rodop illerinden milletvekili seçilmeye hak kazandı. Pazar günkü seçimin ardından açıklamalarda bulunan Mustafa Mustafa, 25 Ocak'taki seçimin bir dönüm noktası olduğunu ifade ederek, "25 Ocak 2015 seçimleri propaganda sürecinde ifade ettiğimiz gibi bu seçimler gerçekten dönüm noktası oldu. Ülkeyi uzun süredir yöneten Yeni Demokrasi Partisi ve PASOK partileri yaptıkları hataların altında ezilip gittiler ve Yunanistan politik sahnesinden çekildiler. Bunun yerine yıllardır aynı ilkeleri savunan halktan, emekten, işçiden, barıştan, demokrasiden yana olan ve ilerlemeden yana olan Radikal Sol Birlik SYRIZA partisi iktidara ramak kaldı diyebiliriz. 300 kişilik parlamentoda 149 sandalyeyle en büyük parti oldu ve muhtemelen olası bir işbirliğiyle ülkenin yönetimini ele alıyor. Bunun çok ciddi bir gelişme olduğu inancındayız. Yunanistan'ın kaderinin değişimine sebep olacağına inanıyoruz" dedi.

"AZINLIK HAKLARININ KORUNMASI KONUSUNDA SORUMLULUKLARIMIZ VAR"

Azınlık haklarının korunması konusunda sorumlulukları olduğunu da ifade eden Mustafa, "Bu açıdan sırtımıza çok ağır bir yükün yüklendiğinin bilincindeyiz. Ancak bu görevi de toplumun yardımıyla ülkelerimize bağlılıkla ve dünya halklarının dayanışmasıyla üstesinden geleceğimize inanıyoruz. Yıllardır azınlık sorunlarını çözmeden, seçimden seçime bırakan anlayışla bu seçimde azınlık içerisinde de mahkum oldu. Azınlık ezici bir çoğunlukla ekonomik durumunu da göz önünde bulundurarak bu seçimlerde tercihini SYRIZA'dan yana yaptı. 3 tane parlamenteri SYRIZA listelerinden meclise gönderdi. Bu bizim sırtımıza azınlık sorunlarının çözümü konusunda da bir yük yüklüyor. Bu yükün altından da kalkacağımızı umut ediyorum. Güzel günlerde, iyi günlerde sorunların yavaş yavaş çözülmeye başladığı günlerde halkımızla birlikte yürüyeceğimizi umut ediyorum" dedi.

Batı Trakya'dan milletvekili seçilen bir başka isim olan Ayhan Karayusuf ise son seçimin azınlıklar için oldukça önemli olduğunu ifade ederek, "Pazar günü Yunanistan'da erken seçimler yapıldı ve bu seçimlerden beklenildiği gibi Sol İttifak SYRIZA galip geldi. burada tek başımıza hükümet olmak için yapmış olduğumuz çaba ne yazık ki sonuna ulaşmadı. 149 milletvekili elde ettik. Önümüzde dönem ülkemiz bir koalisyon hükümetiyle yönetilecek. Bu seçim hakikaten kritik bir seçimdi. Hem Yunanistan geneli için hem de azınlık için azınlık tarihinde belki de bir ilk yaşandı ve ilk defa elimizde Rodop ilinde 2 milletvekili seçildi ve bunların ikisi de Türk asıllı. Bu da muhakkak ki yapacağımız mücadelenin, verilmeyen azınlık haklarının geri alınması yolunda yapacağımız mücadeleye daha da güç katacak. Benim buradan herkese çağrım SYRIZA'nın yapmak istediği reformlarda halkın yanımızda olması" dedi.

(İHA)

SONRAKİ HABER