için kaldı

Greenpeace eylemcileri santralden çıktı

Aralarında Türkiye'den beş aktivistin de yer aldığı bir grup Greenpeace üyesi, Fransa'nın en yaşlı nükleer santrali Fessenheim'de eylem yaptı.

F5HABER F5HABER
Greenpeace eylemcileri santralden çıktı

Aralarında Türkiye'den beş aktivistin de yer aldığı bir grup Greenpeace üyesi, Fransa'nın en yaşlı nükleer santrali Fessenheim'de eylem yaptı.

14 farklı ülkeden 60 kişinin katıldığı eylemde, 1 numaralı reaktörün yanındaki binanın tepesinde, üzerinde "Avrupa'yı riske atmayı bırakın" (Stop risking Europe) yazılı pankart açarak Avrupa'da yaşlanmakta olan nükleer santrallerin oluşturduğu tehdide dikkat çekti.

Greenpeace nükleer uzmanı Cyrille Cormier, "37 yıldır faaliyet gösteren Fessenheim, eski bir nükleer santral ve önümüzdeki yıllarda kapatılması gereken nükleer santraller arasında ilk sırada yer alıyor. Merkel ve Hollande Avrupa'yı daha fazla risk altında bırakmamalı. Avrupa'nın, yenilenebilir enerjiye dayalı bir enerji dönüşümüne ihtiyacı var' dedi.

Fransa, Almanya ve İsviçre'nin ortasında bulunan Fessenheim deprem bölgesinde ve olası sellerin tehdidi altında yer alıyor. Yaklaşık yedi milyon kişi santrale 100 km'den daha az mesafede yaşıyor. Greenpeace'in analizlerine göre ilerleyen zamanda tehlikenin büyümemesi için Fessenheim birlikte Le Bugey, Tricastin, Gravelines ve Le Blayais gibi eski santraller de en kısa sürede kapatılmalı.

AVRUPA'DAKİ SANTRALLER YAŞLI

Avrupa'da 151 nükleer santralin 66'sı 30 yılı aşkın süredir faaliyet gösteriyor. Bunların bir kısmının yaşı 40'ın üzerinde. Greenpeace'in iki hafta önce ‘yaşlanan nükleer santraller' üzerine yayımladığı rapor, bu santrallerin oluşturduğu riski ortaya koydu. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Fessenheim nükleer santralini 2016 yılına dek kapatma sözü verse de, ülkede son günlerde yaşlanan nükleer santrallerin yaşam sürelerinin 40 yılın üzerine çıkarılması tartışılıyor.

Bu hafta Brüksel'de düzenlenecek Avrupa Konseyi'nde Avrupa'nın 2030 enerji politikalarıyla ilgili kararlar alacak. Greenpeace'e göre, planda yer alan ‘en az yüzde 27 yenilenebilir' hedefi yeterli değil. Greenpeace, Hollande ve Merkel'i, gerekli düzenlemeleri yaparak 2030'a dek yenilenebilir enerjilerin payını yüzde 45'e çıkarmaya çağırdı.

(İHA)

SONRAKİ HABER