"Bir terör örgütüyle diğerinin bertaraf edilmeyeceği artık kabul edilmelidir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir terör örgütüyle diğerinin bertaraf edilmeyeceğinin artık kabul edilmesi gerektiğini belirterek, "Başta DEAŞ olmak üzere PYD, YPG, El Nusra gibi terör örgütleri bizim her an karşımızda olan terör örgütleridir. Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve milli birliğini hiç kimse tehlikeye atmamalıdır. Rusya ile eş güdüm halinde soruna adalet ve hakkaniyet temelinde...

F5HABER F5HABER
"Bir terör örgütüyle diğerinin bertaraf edilmeyeceği artık kabul edilmelidir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir terör örgütüyle diğerinin bertaraf edilmeyeceğinin artık kabul edilmesi gerektiğini belirterek, "Başta DEAŞ olmak üzere PYD, YPG, El Nusra gibi terör örgütleri bizim her an karşımızda olan terör örgütleridir. Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve milli birliğini hiç kimse tehlikeye atmamalıdır. Rusya ile eş güdüm halinde soruna adalet ve hakkaniyet temelinde bir çözüm bulunması için gayretlerimize devam edeceğiz" dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Konseyi için mevkidaşı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'da bir araya geldi. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Viladmir Putin ortak basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısından önce her iki ülke arasında yapılan ekonomik, kültürel ve ticari antlaşmalar imzalandı.

"BİZİ YARALAYAN HADİSELER NEDENİYLE ZAMAN KAYBETTİK"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her iki ülkenin dostluğuna vurgu yaparak konuşmasına başladı. Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ile 2015 yılında yaşanılan talihsiz olaylara vurgu yaparak, "Türkiye ve Rusya iki ülke arasındaki köklü ilişkileri devam ettirme konusunda karalıyız. Maalesef 2015 yılı sonunda bizleri derinden yaralayan hadise sebebiyle zaman kaybettik. Ancak iki ülke tüm provokasyanları aşacak gücü gösterdi. Son aylarda attığımız karşılıklı adımlarla iki ülke ilişkilerini normalleştirme yönünde önemli mesafeler kaydettik. Bu süreç içerisinde Putin'le gerçekleştirdiğimiz görüşmeler kritik eşiktedir. Tabii bu arada ciddi şekilde telefon diplomasisini de sürdürdük. Bugünkü konsey toplantısı aynı şekilde önemli bir referanstır. Konsey toplantısıyla normalleştirme sürecini sona erdirdiğimize inanıyor artık bu kelimeyi telafuz etmek istemiyoruz. Bundan sonraki beklentimiz karşılıklı güven unsurunu tesis etmek ve siyasi düzeydeki diyaloğun ekonomik alana sirayet etmesini sağlamaktır" diye konuştu.

"TURİZM ALANINDA BİR REKORA İMZA ATMAK İSTİYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ile ilişkilerin gergin olduğu dönemde turizm sektörünün kaybına ilişkin ise şu sözlerini aktardı: "Rusya'nın, ülkemizle ekonomik ilişkiler bağlamındaki kısıtlamalarını tamamen kaldırmasını bekliyoruz. Ancak bu şekilde geçmişte açıkladığımız, 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmamız mümkün olacaktır. Zira iki ülke olarak 38 milyar dolar hedefini gerçekleştirmiş fakat bu son olaylardan sonra 17 milyar dolara kadar düştük. Şimdi bunu telafi ederek, bu kaybımızı önleyeceğiz. Özellikle turizm alanında bu yıl bir rekora imza atmak istiyoruz" dedi.

"TÜRK -RUS ORTAK YATIM FONUNUN 1 MİLYAR DOLARLIK SERMAYEYLE KURULMUŞ OLMASI CİDDİ BİR ADIMIN ATILMIŞ OLMASIDIR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ile imzalanan ekonomik antlaşmaların önemine değinerek, "Türk Akımı ve Akkuyu'nun, sergilediğimiz projeler içinde emsal olacağına inanıyorum. 2017-2020 işbirliğinde liderler olarak güçlü bir irade ortaya koyduk. Bu iradenin aynı şekilde yansımasını temenni ediyorum. Çok daha önemli bir adım Türk -Rus ortak yatım fonunun 1 milyar dolarlık sermayeyle kurulmuş olması ciddi bir adımın atılmış olmasıdır. Bu anlaşmalar ve bugün aldığımız kararlar hem kaybedilen zamanı telafi edecek hem de iki ülke ilşkilerinde bir sıçrama yaşatacaktır" dedi.

Putin ise 1 milyar dolarlık yatırım fonu kurulacağını belirterek, "eni ortak yatırım fonu kuruyoruz. 1 milyar dolarlık sermayesi olacak. Türk vatandaşlarına yönelik çalışma izinleri, vize kolaylığı ve Türk şirketlerine yönelik yasaklar en yakın zamanda kalkacaktır, bu konuda siyasi karar alındı. En yakın zamanda uygulanacaktır" dedi.

"Fırak Kalkan Harekatı, DEAŞ'a şu ana kadar vurulan en büyük darbedir"

Erdoğan, Rusya ile bölgesel konular üzerinde fikir alışverişinde bulunduklarını, Suriye konusu üzerinde hassasiyetle durduklarını, Türkiye'nin son altı yıldır özellikle Suriye'deki çatışmaların kan ve gözyaşı yükünün 911 kilometre sınırı olması sebebiyle burada bir dayanışmaya ihtiyacının olduğunu tekrar gündeme getirdiklerini vurguladı. Recep Tayyip Erdoğan , Suriye'deki operasyonlara ilişkin "24 Ağustos'ta başlattığımız Fırak Kalkanı Harekatı, DEAŞ'a şu ana kadar vurulan en büyük darbedir. Yaklaşık 2 bin 202 kilometre olan alan teröristlerden tamamen temizlendi. Şayet DEAŞ'ın yok edilme ihitimalinden tamamen bahsedebiliyorsak bu da Türkiyenin ortaya koyduğu çabalar sayesindedir" dedi.

Erdoğan, bir terör örgütüyle diğerinin bertaraf edilmeyeceğinin artık kabul edilmesi gerektiğini belirterek, "Başta DEAŞ olmak üzere PYD, YPG, El Nusra gibi terör örgütleri bizim her an karşımızda olan terör örgütleridir. Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve milli birliğini hiç kimse tehlikeye atmamalıdır. Rusya ile eş güdüm halinde soruna adalet ve hakkaniyet temelinde bir çözüm bulunması için gayretlerimize devam edeceğiz" dedi.

SONRAKİ HABER