için kaldı

Gaziantep'te 16 yaşındaki Tuğçe böbrek nakli bekliyor

GAZİANTEP'te, böbrek hastası 16 yaşındaki Tuğçe Yıldız, böbrek nakli olmayı bekliyor. Daha önce böbrek hastası olan kızı Fatma'ya böbreğini veren baba Yılmaz Yıldız, insanların organ bağışı konusunda duyarlı olmasını istiyor.

F5HABER F5HABER
Gaziantep'te 16 yaşındaki Tuğçe böbrek nakli bekliyor

GAZİANTEP'te, böbrek hastası 16 yaşındaki Tuğçe Yıldız, böbrek nakli olmayı bekliyor. Daha önce böbrek hastası olan kızı Fatma'ya böbreğini veren baba Yılmaz Yıldız, insanların organ bağışı konusunda duyarlı olmasını istiyor.

Osmangazi Mahallesi'nde kiraladıkları kapıcı dairesinde oturan 46 yaşındaki Yılmaz Yıldız, 21 yıl önce 43 yaşındaki Hacer Yıldız ile evlendi ve bu evlilikten 3'ü kız 4 çocukları oldu. Yıldız ailesinin mutluluğu, çocuklarında peş peşe ortaya çıkan böbrek yetmezliği nedeniyle kısa sürdü. 12 yıl önce Yıldız ailesinin büyük kızları olan Fatma'da böbrek yetmezliği ortaya çıktı. Şimdi 20 yaşında olan kızına baba Yılmaz Yıldız 5 yıl önce böbreğini vererek sağlığına kavuşmasını sağladı. Fatma'nın tedavisi devam ederken lise 2'nci sınıf öğrencisi 16 yaşındaki Tuğçe de böbrek yetmezliği ortaya çıktı. Bu kez anne Hacer Yıldız kızına böbrek vermek istedi fakat uyuşmazlık nedeniyle nakli gerçekleşmedi.

Tuğçe'nin haftanın 3 günü diyalize girmesiyle gözlerinin önünde eridiğini ifade eden anne Hacer Yıldız, bir an önce kızının sağlığına kavuşmasını istiyor. Büyük kızının sağlığına kavuşmasının ardından bu kez ikinci kızının aynı sorunla mücadelesinin kendisini psikolojik olarak etkilediğini anlatan anne Hacer Yıldız, "Daha önce büyük kızıma babası böbreğini vermişti. Tuğçe'ye de ben böbreğimi vermek istedim fakat uyumsuz çıktı. Kızım şimdi tedavi görüyor. Hiçbir sağlık güvencemiz yok eşim tek böbrekli olduğunu için iş bulamıyor. Bizim de hem maddi hem manevi durumumuz çok kötü. Ben evlere gündelik temizliğe gidiyorum. Ne olur insanlar organ bağışında bulunsun, bize yardım etsinler. Çocuğum gün be gün gözlerimin önünde eriyor" diye gözyaşı döktü.

Tuğçe'nin ablası Fatma Yıldız ise kendi yaşadığı hastalığın kardeşinde çıkmasından dolayı üzüntü yaşadığını belirterek, "Ben 8 yaşında hastalandım. Yıllarca tedavi gördüm, tedaviye cevap vermeyince babam yetişti bana. Böbreğini verdi. Şimdi sağlık durumum iyi fakat kardeşim hasta olduğu için üzülüyorum. Çok kötü günler geçirdim, kardeşimde böyle zamanlar yaşasın istemiyorum" dedi.

"DİLEĞİM İNSANLARIN DUYARLI OLMASI"

Baba Yılmaz Yıldız ise organ bağışıyla hayatların kurtarıldığını ve insanların duyarlı olmasını istedi. Böbrek nakli sonrasında sağlık durumun iyi olduğunu belirten Yıldız,

"Ben daha önce hasta olan kızıma böbreğimi verdim. Sıkıntılı günler yaşadık. Tam kızımız iyi oldu derken mutlu olurken, bu kez Tuğçe'nin hasta olmasıyla şok olduk. Ona da böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Ben vatandaşlarımızın duyarlı olmasını istiyorum. Organ bağışı insanların sağlığına kavuşmasını sağlıyor. Dileğim halkımızdan duyarlı olması gerekiyor. Benim şu an 10 böbreğim olsun hepsini bağışlarım. Ama şu anda elimde bir çare yok" diye konuştu.

(DHA - Eyyüp BURUN, Metin Faruk TAMER)
SONRAKİ HABER