Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu görüşmesi başladı (5)

ÇELİK: NİHAİ DEĞERLENDİRMEYE VARMAK İÇİN TEKRAR GÖRÜŞECEKLER

F5HABER F5HABER
Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu görüşmesi başladı (5)

ÇELİK: NİHAİ DEĞERLENDİRMEYE VARMAK İÇİN TEKRAR GÖRÜŞECEKLER

CHP Sözcüsü Haluk Koç'tan sonra koalisyon görüşmelerinde AK Parti heyetine başkanlık yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Başbakanlık'ta açıklama yaptı. Çelik, "Perşembe yada Cuma günü, her ikisinin programına uygun bir biçimde bu görüşmenin devamı niteliğinde ama şu yada bu yönde bir nihai değerlendirmeye varmak üzere tekrar bir araya gelecekler" dedi. Çelik şöyle devam etti:

"Bugün Bakanlar Kurulu'na sunum yaptık. CHP ile yürüttüğümüz istikşafi görüşmelerin hükümet politikalarına ilişkin bölümleri ile ilgili bir tasnif yapmıştık. Böylece MYK'mızdan sonra Bakanlar Kurulu'na da bilgi vermiş olduk. Bugün ilk defa istikşafi görüşmelerinin ardından liderler bir araya geldiler. Yemekli bir görüşme oldu. Türkiye'yi hükümetsiz bırakmama sorumluluğu içerisinde her iki genel başkan çeşitli değerlendirmede bulundular. Geniş bir yelpaze var, Türkiye'yi hükümetsiz bırakmama konusunda. Farklı değerlendirmeler olabilir, bunların hepsi gündeme geldi. İki genel başkan bunları paylaştılar. Uzlaşılan konular, anlaşılmayan konularda iki genel başkan görüşlerini ifade ettiler. Gelinen noktada bugün itibariyle bu görüşme herhangi bir sonuca bağlanmış değil. Perşembe yada Cuma günü, her ikisinin programına uygun bir biçimde bu görüşmenin devamı niteliğinde ama şu yada bu yönde bir nihai değerlendirmeye varmak üzere tekrar bir araya gelecekler. Bu bir araya gelişin sonucunda nasıl bir noktaya varıldığını içtenlikle sizlerle paylaşacağız."

"İKİ ANA DAMARIN SİYASİ TEMSİLCİLERİ SAMİMİ OLARAK GÖRÜŞLERİNİ PAYLAŞTILAR"

Çelik, "Türkiye siyasi hayatında iki ana damarın, birbirine zıt ama büyük iki damarın temsilcisi olan genel başkanların böyle bir istikşafi görüşme sürecinin ardından bir araya gelmesi bir ilktir" diyerek; "Türk siyasi hayatının iki damarını temsil eden, iki zıt akımı olan iki partinin genel başkanı, açık, samimi bir şekilde karşılıklı olarak görüşlerini paylaşmış oldular. Bu haliyle, istikşafi görüşmeler, arkasından sayın genel başkanların bir araya gelmesi başlı başına Türk siyasi hayatı için bir kazanım olarak değerlendirilmektedir bizim tarafımızdan. Bu açıdan bakıldığında şu ana kadar gelinen nokta itibariyle Türk siyasi hayatı açısında kıymet konusu bir alan oluşturmuştur" diye konuştu.

"DERİNLEMESİNE, SOLUKSUZ BİR SOHBET VE DEĞERLENDİRME OLDU"

AK Partili Çelik, her iki partinin her konuda anlaşmasının mümkün olmadığını belirterek şöyle devam etti:

"Bundan sonrasında her iki genel başkan kendi değerlendirmelerini, kendi takdir edecekleri günde kendi yetkili kurullarına götürecekler. Arkasından da Perşembe yada Cuma günü, bu görüşmenin devamı niteliğinde olan ama nihai değerlendirmeyi yapacaklar. Biz görüşmenin açık ve samimi olması, herkesin eleştirilerini belli bir nezaket içerinde ama net olarak ifade etmesinden memnuniyet duyuyoruz. Belli noktalarda uzlaşma bulunması, belli çatışma noktalarının çok net biçimde tarif edilmesi çok büyük emek ve gayret gerektiriyor. Hepimiz için siyasi hayatımızın en meşakkatli ama bir o kadar da gerekli bir sürecini yürütüyoruz. Bugün derinlemesine, soluksuz bir sohbet ve değerlendirme oldu. Çeşitli eleştiriler de oluyor ama biz şu ana kadar bu eleştirileri de dikkate alarak yaptığımız çalışmanın samimi bir gayretle yürümesine gayret sarf ediyoruz. Zaten bu iki siyasi akımın her konuda anlaşması demek, tarihin sonunun Türkiye'de gelmesi demektir. O yüzden tabiki her konuda anlaşma olmayacak."

"BAŞBAŞA BİR GÖRÜŞME GERÇEKLEŞMEDİ"

Çelik, gazetecilerin sorusu üzerine; "Baş başa bir görüşme gerçekleşmedi. Benim ve Haluk beyin bulunduğu bir ortamda yemeğin akabinde devam eden bir görüşme oldu. En geniş yelpazede Türkiye'yi hükümetsiz bırakmamak üzere bütün seçenekler görüşüldü. Buradaki istek, Türkiye için en iyi formülü bulmak" dedi.


(DHA - Birkan YILDIZ)
SONRAKİ HABER