için kaldı

Gençler evlilik programlarına nasıl bakıyor ?

Lise öğrencileri ilginç bir projeye imza attı ve akranlarının TV kanallarındaki evlendirme programlarına bakışını araştırdı.

F5HABER F5HABER
Gençler evlilik programlarına nasıl bakıyor ?

Lise öğrencileri ilginç bir projeye imza attı ve akranlarının TV kanallarındaki evlendirme programlarına bakışını araştırdı.

Afyonkarahisar'ın Çay ilçesinde bulunan Çay Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencileri, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Spor Salonu'nda açılan TÜBİTAK 46. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Sergisi'ne "Lise Öğrencilerinin Evlendirme Programlarına Bakışı" adlı projeleriyle katıldı. Lise öğrencileri Bahriye Çatalbaşoğlu ve Emsal Koç'un araştırma projesi kapsamında, son zamanlarda TV kanallarında sayısı oldukça artan evlendirme programlarının lise öğrencilerini evlilikten soğuttuğu sonucuna varıldı.

"LİSE ÖĞRENCİLERİNİN EVLENMEYE NEGATİF BAKMALARINA NEDEN OLUYOR"

Projelerine ilişkin İHA'ya açıklamalarda bulunan Emsal Koç, "Lise öğrencilerinin evlendirme programlarına bakışı"nın ne olduğunu araştırdıklarını söyledi. Koç, "Bizimle aynı seviyede olan lise öğrencilerinin evlendirme programları konusunda görüşlerinin ne olduğunu ortaya koymayı amaçladık. Bu konuda yöntem olarak da betimsel bir çalışma yaptık. Anket tekniğini kullandık. Tarama modelinden de genel tarama modelini kullandık. Yaptığımız çalışmalar sonucunda bu programların insanları ahlaki yönden yozlaştırdığını gördük. Evlendirme programlarında tartışmalar olduğu için lise öğrencilerinin evlenmeye bir adım daha negatif bakmalarına neden olduğunu tespit ettik. Bu konularda öneriler de hazırladık. Bu programların ortadan kaldırılması mümkün değil ama daha sağlıklı programlar yapılabileceği görüşündeyiz. Yani bu programlardaki tartışmalar biraz daha azaltılabilir, hatta hiç yapılmayabilir" dedi.

"LİSE ÖĞRENCİLERİNİ EVLİLİKTEN SOĞUTUYOR"

Bahriye Çatalbaşoğlu ise, bu programların lise öğrencilerini evlilikten soğuttuğu sonucuna vardıklarını anlattı. "Lise öğrencileri, evliliğin televizyonda malzeme yapılmasından rahatsız olduklarını belirtiyorlar" diyen Çatalbaşoğlu, şöyle devam etti:

"Neden? Çünkü çok tartışıyorlar. İki günde tanıştığı insanlarla evlenenler var. Zengin olduğu için veya reyting kazanmak için evlenenler var. Ama biz genelde 2-3 senede tanışıp evlenen insanlar olarak bu programlara yanlış türde bakıyoruz. Lise öğrencileri yaşıt olarak daha küçük oldukları için bu programlardan negatif etkileniyor. "Onlar tartışıyor. Acaba biz evlenince de böyle mi olacak? Evlilik böyle bir şey mi?" diye düşünüyorlar. Akıllarında hep soru işaretleri var. Biz bu programların negatif olduğunu düşünüyoruz."

(İHA)

SONRAKİ HABER