Radyoterapi 39 günden 5’e düşüyor

İngiltere’de yapılan araştırma prostat kanseri tedavisinde kullanılan radyoterapinin, daha az sıklıkta ve yüksek dozda uygulandığında da aynı etkiyi yarattığını ortaya koydu.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Radyoterapi 39 günden 5’e düşüyor

Londra’da Kanser Araştırmaları Merkezi ve The Royal Marsden Hastanesi’nin çatısı altında, prostat kanseri hastası 847 erkekle yürütülen araştırmada, normalde 39 gün süren radyoterapi tedavisinin 5 güne kadar indirebileceği belirtildi. Kanserli hücrelerin, sağlıklı hücrelere zarar vermeden temizlenmesi esasına dayanan radyoterapi tedavisinde, bu aşamada standart doz arttırılarak yapılan uygulama yan etkileri de çoğaltmıyor.

YAN ETKİLERİ ÇOĞALTMADI

Araştırmada, 847 prostat hastasının yarısına standart şekilde 8 haftada 39 doz verilirken, kalanlara ise 1 ya da 2 haftaya yayılmış biçimde 5 doz radyoterapi verildi. Sonunda, daha kısa sürede yüksek dozda uygulanan radyoterapinin, ‘kısa vadede’ yan etkileri çoğaltmadığı gözlendi. Uzmanlar, çalışmanın uzun vadede de ‘pozitif’ sonuçlandığında radyoterapi tedavisinin tamamen değişeceğini belirtiliyor. Sağlık Bakanlığının 2015’te yayınladığı verilere göre Türkiye’de erkeklerde en çok akciğer ve prostat kanserine rastlanıyor. Bakanlığın raporunda, 2030 yılında 22 milyon kanser vakasının görüleceği tahmin ediliyor.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER