Osmanlı mutfağından lezzetler bulunduran İstanbul’un yöresel tatları

İstanbul binlerce yıldır birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Üzerinde yaşayan farklı medeniyetler ve kültürlerden gelen birçok farklı yemek anlayışı da, şehir üzerinde yıllarca barınmıştır. Dünya üzerinde Avrupa ve Asya kıtalarının birleştiği tek şehir olma özelliği taşıyan şehirde, yemek kültürü de sanıldığından daha derindir.

F5HABER F5HABER
Osmanlı mutfağından lezzetler bulunduran İstanbul’un yöresel tatları

İstanbul yöresel yemekleri Osmanlı mutfağından birçok özel lezzeti barındırmaktadır. Padişahların o dönemlerde tercih ettiği yemekler, günümüzde hala evlerde pişirilmektedir. Özellikle dana, koyun ve kuzu etlerinden oluşan yemekleri; et seven kişilerin bu mutfağa hayran olmasını sağlıyor. İstanbul'un meşhur yemeği arasında et yemekleri kadar zeytinyağlı yemekler de ön plana çıkmaktadır. Bu yemekler birçok evde kolaylıkla pişebilir ve dikkatli bir şekilde yapılır ise kişiler Osmanlı zamanlarından gelen bu tatları aynı şekilde hissedebilirler.

Tarihin Derinliklerinden Gelen Mutfağı ile İstanbul’un Yöresel Lezzetleri

İstanbul denildiği zaman yemek çeşitliliği kişilerin kafasında canlanır. Bu yemekler içerisinde en çok beğenilenleri bu yazımızın içerisinde derleyeceğiz.

Yiyenleri Bağımlısı Haline Getiren Bir Lezzet: Uykuluk

Yılın her anında bulunmadığı için daha özel olarak nitelendirilir. Her sene yalnızca Mart, Nisan ya da Mayıs aylarında yapılır ve diğer aylarda bu lezzeti şehir içinde görmek pek mümkün değildir. İstanbul’un Sütlüce semtine ait olan bu lezzet, özellikle hayvan sakatatları kullanılarak yapılır. Dana ya da kuzu kullanılarak yapılan yemekte, gerdan, ciğer gibi hayvanın sakatatı yer alır.

Osmanlı mutfağından lezzetler bulunduran İstanbul’un yöresel tatları - Resim : 1

Benzersiz Tadıyla: Kanlıca Yoğurdu

Genel olarak 1800’lü tarihlere dayanan bu lezzet, her neslin oldukça beğendiği bir tat olarak listede yer alıyor. Lezzeti asla değişmeyen bu yoğurt, şehre dışarıdan gelen kişilerin mutlaka tatmak istedikleri bir lezzettir. İstanbul’a adım atan ve bu lezzeti tatmayan kişiler için büyük bir kayıp sayılıyor. Geleneksel olarak bilinen yemek, İstanbul Boğazına karşı manzarada yeniliyor ve genellikle öğlen saatlerinde tercih ediliyor. 

Osmanlı mutfağından lezzetler bulunduran İstanbul’un yöresel tatları - Resim : 2

Yüzyıllardan Beri Değişmeyen Lezzet: İstanbul Pilavı

İstanbul ile özdeşleşmiş lezzetlerden birisi de adını şehirden alan pilavdır. Bu pilav özellikle Osmanlı Devleti dönemlerinde özel günlerde ikram edilen bir lezzet olduğu için hala özel günlerde tercih edilebiliyor. Cenaze, doğum ya da kutlama gibi kalabalık ortamlar içerisinde ikram olarak verilen yemeklerden birisidir. Bu pilavı çok seven Osmanlı padişahları da zaman zaman pilava verilen isimleri ile anımsanırlar. Sultan Reşat pilavı olarak da bilinen bu pilav, antep fıstığı ve badem ile lezzetlendiriliyor. İstanbul pilavını günümüzde İstanbul sokaklarında kolaylıkla bulunabiliyor.

Osmanlı mutfağından lezzetler bulunduran İstanbul’un yöresel tatları - Resim : 3

Tarihin Değiştiremediği Lezzet: Sultanahmet Köftesi

İstanbul yöresel yemekleri içerisinde bulunan bu köfte, Sultanahmet semti ile özdeşleşmiştir. Meşhur bu köfteyi evde yapmak için tarifdefteri.net/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Köftenin yapımında kullanılan harcın yapımından pişirilmesine kadar her an özel olarak işliyor. Sultanahmet semti içerisinde her an bulunabilecek olan bu lezzet, yüzyıllar boyunca her nesil tarafından beğenilerek yeniliyor.

Osmanlı mutfağından lezzetler bulunduran İstanbul’un yöresel tatları - Resim : 4

SONRAKİ HABER