İstanbul ve Ankara'da hava kirliliği oranı yüzde 41 azaldı

İstanbul ve Ankara'da yeni tip corona virüs (Kovid-19) salgını nedeniyle alınan önlemler, hava kirliliğini yüzde 41 azalttı.

VATAN VATAN
İstanbul ve Ankara'da hava kirliliği oranı yüzde 41 azaldı

Koronavirüs salgını nedeniyle vatandaşlar alınan tedbirler kapsamında  evlerinde kalıyor. Bu da araç kullanımını büyük oranda düşürdü. Bunun sonucunda  ise hava kirlilik oranı kentlerde azaldı.   İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi  Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, AA  muhabirine yaptığı açıklamada, kirli havanın solunum ve dolaşım sistemine  derinlemesine nüfuz edebildiğini belirterek, "Akciğerlerimize, kalbimize ve  beynimize zarar verebilir. Şehirlerdeki trafik yoğunluğunun ve diğer  faaliyetlerin azalması sebebiyle azotdioksit (NO2) yoğunluğunda büyük düşüşler  görülmeye başlandı." dedi.   Toros, koronavirüs önlemleri nedeniyle insanların araçlarıyla dışarı  çıkamadığını, bunun da hava kirliliğini azalttığını ifade ederek şunları söyledi:  "Alınan önlemler nedeniyle insanlar mart ayının ikinci yarısında  evlerinde kaldı. İnsanlar evde kalınca havayı kirleten faktörler azaldı. Bunun  sonucunda hava kalitesi arttı. Hava kalitesi artınca da hava kirliliği otomatik  olarak azalmış oldu. Ayrıca modern hayatın önemli kirleticilerinden  azotdioksitler daha çok fosil yakıtların yanması sırasında atmosfere  salınmaktadır. Araçlar, sanayi tesisleri ve enerji santralleri en önemli azot  oksitlerin kaynağıdır. Önemli bir kirletici olan azotdioksit göz ve solunum yolu  hastalıkları, akciğerlerde iltihaplanma ve akciğer enfeksiyonlarına karşı  bağışıklığı azaltabilir."   Koronavirüsle beraber alınan tedbirlerden dolayı İstanbul ve Ankara'da  azotdioksit (NO2) kirliliğinin azaldığını aktaran Toros, "Günlük ölçüm  değerlerine göre insanlar evde kalınca azotdioksit kirliliği mart ayının ikinci  yarısında ilk yarısına göre İstanbul’da yüzde 36 ve Ankara’da yüzde 45 azaldı.  Böylelikle Türkiye'nin en büyük iki şehrinde ortalama hava kirliliği oranı yüzde  41 azalmış oldu." dedi.   Bursa'da azaldı, İzmir'de arttı Prof. Dr. Toros, Bursa'da da havadaki azotdioksitin yüzde 30  azaldığını, İzmir'de ise diğer şehirlerin tersine bu oranın yüzde 13 arttığını  ifade etti. Koronavirüsle mücadelede tüm dünya insanlarının birlikteliğiyle  küresel ölçekte iklim değişikliğini azaltabileceğini vurgulayan Toros,  "Yaşadığımız bu süreç küresel ölçekte hep birlikte aşırı tüketim, israflar ve  iklim değişikliği konusunda daha duyarlı olmamıza, şirketlerin sadece kazanma  hırslarından vazgeçerek ihtiyaç kadar üretmek ve kaynakların idareli kullanılması  için çalışmalar yapmasına, ekonomi ve sosyal hayat kavramlarını gözden  geçirmemize, var oluşumuzun gayesine dönmemize  yardımcı olabilir." ifadelerini  kullandı.  

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında VATAN internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER