Korkma

Türkiye karantinadaki üçüncü haftasını geride bıraktı. Evde geçen günleri verimli değerlendirmeye çalışsak da fiziksel olarak büyük bir efor sarf edemiyoruz. Buna rağmen çok sayıda kişi üzerinde büyük bir yorgunluk hissettiğini söylüyor. Bunun korona stresine bağlı 'allostatik yüklenme' olduğunu belirten psikiyatri uzmanı Dr. Samuray Özdemir, şunları söylüyor:

HÜRRİYET HÜRRİYET
Korkma

DENGEMİZ BOZULUYOR

Bütün memelilerin beyninde bir alarm sistemi var. Bu herhangi bir tehdit algılandığında hayatta kalmamızı sağlayan bir sistem. Nasıl evimize alarm kurduruyoruz, hırsız girdiğinde alarm çalıyor, aynı şey. Beynimizdeki alarm sistemi tehditleri algılıyor ve devreye giriyor. Bu noktada stres hormonları salgılanıyor. Vücut stresle baş edebilmek için bazı hormonları kana salıyor. Stres hormonları bizi hayatta tutmak için bazı sistemlerimizin çalışmasını değiştiriyor. Kısa süreli streslerde vücut dengesini bozmadan bununla baş edebiliyor, daha sonra stres faktörü devreden çıktığında vücut tekrar kendi normaline ulaşıyor. Kısa süreli streslerde kalbimiz çarpıyor, terliyoruz, kaygı hissediyoruz ancak gelip geçici olunca bunu atlatıyoruz.

ALLOSTATİK YÜKLENME

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER