için kaldı

Yılbaşında yasak tanımadılar: Almanya'dan Polonya'ya 'havai fişek' akını!

Geçen yıl başlayan yasak yüzünden bu yılbaşı öncesi de aynı görüntüler yaşandı: Almanya'da yasaklardan kaçmak isteyen vatandaşlar yeni yıl kutlamalarında kullanmak istedikleri havai fişeklerini Polonya'dan aldı.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Yılbaşında yasak tanımadılar: Almanya'dan Polonya'ya 'havai fişek' akını!

Almanya'da geçen yıl yürürlüğe konan havai fişek satışı yasağı bu yıl da aralık ayı başında açıklanan kararla sürdürüldü.

Yasak kararı koronavirüs salgını devam ederken toplu kutlamaların ve kalabalıkların önlenmesi amacıyla alınmış, havai fişekler birçok yaralanmaya sebep olabildiği için bunun da önüne geçmeye çalışılarak hastanelere yeni yılda ekstra yük binmesi önlenmek istenmişti.

Kutlamalarda havai fişek kullanılması gerek dünyada gerekse ülkemizde son yıllarda büyük tartışmalara neden olmaya devam ediyor. Havai fişekler patladığında sülfürdioksit, karbondioksit, karbonmonoksit gibi havada asılı kalabilen maddeler serbest kalırken durum birçok yaralanma vakasına da neden oluyor. Havai fişeklerin insana olan etkisinin yanı sıra çevremizdeki hayvanlara da ciddi etkisi var. Oluşan yüksek sesten korkan kuşların yuvasını terk etmesinin yanı sıra bu yüksek ses yakında bulunan kuşlar için ölüm gibi ciddi tehdit oluşturuyor ve bu yüzden kullanımı ve satışının tamamen yasaklanması tartışılıyor.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER