Azaltarak değil tümüyle bırakın

Sigara bağımlılığından kurtulmak için herkes farklı bir yöntem uyguluyor. Uzmanlar ve doktorlar önce psikolojik bağımlılıktan kurtulmak gerektiğini belirterek, azaltarak değil birden bırakma yöntemini öneriyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Azaltarak değil tümüyle bırakın

Sigarayı bırakma yazı dizimizin ilk iki bölümünde sigaranın hem sağlığımıza hem de ekonomimize verdiği zararlardan, koronavirüsle doğrudan bağlantısından ve psikolojik bağımlılıktan kurtulmak için Allen Carr yönteminden bahsettik. Ancak tabii ki sigarayı bırakmanın tek yöntemi bu değil. Sağlık Bakanlığı ve Yeşilay uzun yıllardır sigaraya karşı büyük mücadele veriyor. ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı, birakabilirsin.org sitesi ve hastanelerdeki sigarayı bırakma poliklinikleri sigaradan herkesin bir an önce kurtulabilmesi için çalışıyor. Peki buralarda nasıl uygulamalar var? Onlar ne öneriyor?

İLK ADIM TEST

İstanbul Tıp Fakültesi Sigarayı Bırakma Polikliniği’nde görev alan Dr. Onur Şimşek uyguladıkları yöntemleri şöyle anlattı: “Bize başvuran hastanın bağımlılık seviyesini ölçmek için bir test uyguluyoruz. Bu testte ‘Sabah kalktıktan kaç dakika sonra sigara içiyorsunuz?”, “En vazgeçemediğiniz sigara saati hangisi?”, “Kütüphane gibi sigara içmenin yasak olduğu yerlerde ne sıklıkla dışarı çıkıp içiyorsunuz?” gibi sorular bulunuyor. Bu testin ardından hastadan akciğer solunum fonksiyon testine yönlendiriyoruz. Ardından kişiye psikolojik yönlendirme, nikotin bandı ya da ilaç tedavisi uyguluyoruz. Sık aralıklarla hastayı görüyoruz. Süreç altı aya kadar uzayabiliyor. Amacımız en kısa zamanda sigarayı bıraktırabilmek.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER