için kaldı

Halep'ten sonra Doğu Guta'nın sesini de çocuklar duyuruyor

Suriye'de Esed rejiminin kuşatmasındaki Doğu Guta'da yaşayan Ela ve Nur kardeşler, Halep kuşatmasının sesi küçük Bana'dan esinlenerek, bölgedeki sefaleti Twitter'dan dünyaya aktarıyor.

F5HABER F5HABER
Halep'ten sonra Doğu Guta'nın sesini de çocuklar duyuruyor

DOĞU GUTA/ANKARA (AA) - Adham Kako - Suriye'de Beşşar Esed rejiminin kuşatmasındaki Doğu Guta'da yaşayan Nur ve Ela kardeşler, bölgedeki durumu sosyal paylaşım ağı Twitter'dan dünyaya duyuruyor.

8 yaşındaki Ela ile 10 yaşındaki ablası Nur, Doğu Gutalı çocukların acılarını ve beklentilerini "Noor and Alaa" adlı Twitter hesapları üzerinden, İngilizce olarak dünyayla aktarıyor.

Halepli Twitter fenomeni küçük Bana el-Abed'den ilham alan kız kardeşler, günlük hayatlarında diğer Doğu Gutalı çocuklar gibi yaşadıklarını hem yazı hem de görüntülerle paylaşıyorlar.

Kız kardeşlere paylaşımlarında, İngilizce öğretmeni anneleri Şems Hatip yardımcı oluyor.

Kardeşler, Doğu Guta'daki ablukanın sona erdirilmesi, açlık ve çocuk ölümlerinin önüne bir an önce geçilmesine yönelik mesajlar veriyorlar.

Doğu Guta ile ilgili kullandıkları etiketlerle (hashtag) çok sayıda takipçiye ulaşan kardeşlere, Amerika ve Avrupa'daki kullanıcılar yoğun ilgi gösteriyor.

"Umarım dünya Doğu Guta çocuklarının sesini duyar"

Nur ve Ela kardeşler ile anneleri, Doğu Guta'daki AA muhabirlerine hikayelerini anlattı.

Nur, "Ben Doğu Gutalı çocukların durumlarını ele alıyorum. Çünkü onların yiyecek bir şeyleri yok. İçecek su ve ilaç bulamıyorlar." ifadelerini kullandı.

Rejimin sıkılaştırdığı kuşatmaya ilişkin Nur, "Birkaç çocuk burada açlıktan öldü. Uçakların okulları hedef alması nedeniyle bir süredir okula gidemiyoruz. Umarım dünya sesimizi duyar." dedi.

Nur, Halepli Bana'dan ilham aldıklarını vurgulayarak, "Umarım dünya Bana’nın sesini duyup Halep’teki çocukların yaşadığı ablukayı kaldırttığı gibi buradaki çocukların maruz kaldığı ablukaya da son verdirirler. Umarım dünya Doğu Guta çocuklarının sesini duyar." değerlendirmesini yaptı.

"Elma yemek istiyorum"

8 yaşındaki Ela da ablukanın kalkmasını ve güvenli şekilde okuluma gitmek istediğine dikkati çekerek, "Elma, muz ve lezzetli yemekler yemek istiyorum." dedi.

Bana'yı çok sevdiğini dile getiren Ela, "İnşallah onlara uygulanan ablukanın son bulması gibi, bize de uygulanan abluka son bulur. Umarım Bana'nın sesi gibi bizim sesimizde dünyaya ulaşır." ifadelerini kullandı.

"Kızlarımla Twitter'dan Doğu Guta’daki insani durumu aktarıyoruz"

Anne Hatip, her gün saldırılara maruz kaldıklarına işaret ederek, "Bölgede gıda, su, elektrik hiçbir şey yok. Çocukların ihtiyaç duyduğu hiç gıda ürünü bulunmuyor. Kızlarımla Twitter'dan Doğu Guta'daki insani durumu aktarıyoruz." dedi.

İngilizce öğretmenliği yapan Hatip, "Dünyanın (kızların) onların ve bütün Doğu Guta’daki çocukların sesine kulak vermesini istiyorum. Onların korunması ve yardım edilmesini istiyorum. Çocuklar açlıktan ölüyorlar." diye konuştu.

Şam'ın doğusundaki bölgede 400 bin sivil, 5 yıldır askeri kuşatma altında yaşıyor. Doğu Guta'ya bu yılın nisan ayına kadar kaçak yollar, gizli tüneller ve tüccarlar aracılığıyla kısıtlı da olsa gıda girişi sağlanabiliyordu. Ancak söz konusu dönemden bu yana rejim ve destekçisi yabancı terörist grupların ablukayı sıkılaştırmasıyla bölgeye gıda maddesi ve ilaç sokmak imkansız hale geldi. Bu durum bölge halkının günlük yaşamını daha da zora soktu.

Doğu Guta, Astana anlaşmaları çerçevesinde "gerginliği azaltma bölgesi" ilan edilmişti. Rejimin garantörü Rusya, 22 Temmuz'da ateşkesin yürürlüğe girdiğini duyurmuştu ancak buna rağmen rejimin saldırıları aralıksız sürüyor.

SONRAKİ HABER