Trans yağa sınırlama

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uzun zamandır üzerinde çalıştığı “trans yağ düzenlemesi”nde sona gelindi. Sağlık Bakanlığı, kalp hastalığı, obezite, diyabet riskini artırması nedeniyle trans yağ kullanımının tüm gıdalar için 100 gramda 2 gramın altına düşürülmesini istedi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Trans yağa sınırlama

Sağlığa zararları bilimsel olarak kanıtlanmış trans yağlar konusunda Türkiye, iki yıl aradan sonra mevzuat değişikliğine hazırlanıyor. 2017’de yürürlüğe giren mevcut uygulamada yağlar ve bunları içeren gıdalarda yüzde 2’den fazla trans yağ olması halinde bakanlığa bildirim zorunluluğu bulunuyor. Gıdalardaki trans yağ miktarını AB uygulamalarına yaklaştıracak bir mevzuat hazırlamayı hedefleyen Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve ilgili diğer kuruluşlardan görüş istedi.

NEREDE KULLANILIYOR

Sağlık Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre trans yağlar, margarinler gibi sıvı yağların katı yağlara dönüştürülmesiyle ortaya çıkıyor. Yaygın olarak krakerler, kurabiye-kekler, dondurulmuş hamur işleri (börek, turta, kremalı pasta vb), pastane ürünleri (poğaçalar, tatlı-tuzlu hamur işleri), atıştırmalıklar (bazı mikrodalga patlamış mısır), bazı margarinler, kahve kreması, bisküviler, pastaların üzerinde kullanılan şekerli karışımlar, bu yağlarla yapılan veya bu yağlarda kızartılan besinlerde bulunuyor. Toplam yağ içinde yüzde 0.5 gram altında ise düşük, yüzde iki gram üzerinde ise yüksek sayılıyor.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER