Rapor çilesi

Umut Güler, DMD hastası oğulları Yunus Ömer ve Muhammed Enes Güler’in tedavileri için gerekli olan sağlık kurulu raporlarını yeniletmek için İstanbul Tıp Fakültesi’ne gitti.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Rapor çilesi

Gerekli tüm uzmanlar çocukları muayene etti. Ancak hastane, raporlarının en erken 5-6 ay içerisinde verilebileceğini söyledi. İlaçları alabilmek ve fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavilerini sürdürebilmek için rapor almalarının şart olduğunu belirten Güler, “Hastane bürokrasilerinden bıkmış durumdayız. ÇÖZGER (Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu) sistemi geldiğinden beri bu durum daha da içinden çıkılamaz bir hal aldı. Normalde 10 günde çıkardığımız rapor için 5-6 ay beklememiz gerektiğini söylüyorlar” dedi. Yunus Ömer (5) ve Muhammed Enes Güler (6) DMD hastası iki kardeş. Muhammed Enes’e DMD (Duchenne Musküler Distrofi) teşhisi konduğunda Yunus Ömer henüz annesinin karnındaydı. Yapılan tetkiklerde onun da ağabeyi gibi DMD hastası olduğu ortaya çıktı. Bu durum ortaya çıktığında anne Burçin Gülen Yunus Ömer’e 5 aylık hamileydi. İki kardeşin de yüzde 76 engelli raporu var. Yürüme ve denge sorunları yaşayan kardeşlere aynı zamanda zeka geriliği teşhisi kondu. DMD sadece erkek çocuklarında görülen kas fonksiyonu için gerekli olan temel bir proteinin eksikliğinden kaynaklanan bir hastalık. Muhammed Enes ve Yunus Ömer teşhis konduğundan beri fizik tedavi görüyor özel bir havuzda yüzmeyle hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya çalışıyorlar. İki yılda bir aldıkları raporlarla bu tedavilerini sürdürebiliyorlar.

HASTANE: ‘5-6 AY BEKLEMELİSİNİZ’

Baba Umut Güler, son raporlarının süresinin iki ay önce bittiğini belirterek, “Yenisini almak için tekrar çocuklarla hastaneye gittik ve tek tek, kapı kapı uzmanları dolaştık. Daha önce 10 günde raporlarımız çıkardı. Şimdi hastane 5-6 ay beklememiz gerektiğini söylüyor” dedi. Bireysel eğitim ve fizik tedavinin çocukları için hayati öneme sahip olduğunu anlatan Güler, şunları söyledi: “Bu tedavileri karşılamaya gücümüz yok. İlaçları alamaz duruma geldik. Hastane bürokrasilerinden bıkmış durumdayız. Bize sistemin değiştiğini bu yüzden yeniden rapor almak için uzun süre beklememiz gerektiğini söylediler. Her işlem için aylarca bekliyoruz. Ancak rapor için ilk kez bu kadar uzun beklememiz gerektiğini söylediler” diyor. Fizik tedavi seanslarının kişi başı 150 TL olduğunu belirten Güler maddi durumlarının bu ücretleri karşılamaya yetmediğini, merkezin şimdilik kendilerine hoşgörülü davranarak tedaviyi sürdürdüklerini ancak bunun en fazla 1 ay daha sürebileceğini ifade ediyor. Güler bazı ilaçlara ulaşmak için de büyük sıkıntı yaşadıklarını aktarıyor. 

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER