için kaldı

Mars'ın sesi dünyaya gönderildi

30 Haziran 2020'de ABD'nin Florida'daki Cape Canaveral Uzay İstasyonu'ndan fırlatıldıktan sonra yaklaşık 7 aylık ve 470 milyon kilometrelik yolculuğun ardından 20 Şubat'ta Mars yüzeyine inmeyi başaran Perseverance'ın lazer atışları yoluyla kaydederek gönderdiği ilk ses NASA tarafından yayınlandı

F5HABER F5HABER
Mars'ın sesi dünyaya gönderildi

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) Mars'a gönderdiği uzay aracı Perseverance'in lazer atışları yoluyla kaydederek gönderdiği ilk sesi yayınladı.

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) Mars'a gönderdiği yeni nesil uzay aracı Perseverance, yüzeydeki çalışmalarını sürdürüyor. Uzay aracı, lazer atışları yoluyla kaydettiği ilk sesi dünyaya gönderdi. Sesin Perseverance'in üzerinde bulunan özel SuperCam ile kaydedildiği ifade edildi.

NASA'nın uzay aracının ağzıyla yaptığı açıklamada, "Mars'taki lazer darbelerinin ilk ses kayıtlarını dinliyorsunuz. SuperCam cihazımdaki mikrofon tarafından kaydedilen bu ritmik vuruş sesleri, ekibimin etrafımdaki kayaların yapısını anlamasına yardımcı olabilecek farklı yoğunluklara sahip" denildi. Kayıtta ayrıca "Mars rüzgarı sesinin" de duyulduğu belirtildi.

MARS'A GÖNDERİLEN EN GELİŞMİŞ ARAÇ

NASA'nın California'daki Jet İtki Laboratuvarı'nda inşa edilen ve plütonyum yakıtı ile çalışan Perseverance, Mars'a gönderilen araçlar içinde en gelişmiş teknolojik özelliklere sahip olmasıyla biliniyor.

Uzay kurumu, Kızıl Gezegen'deki yeni misyonun gerçekleşmesi için altyapı çalışmalarına 2,4 milyar dolar, aracın yüzeye inmesi ve çalıştırılmasını mümkün kılan sistem içinse 300 milyon dolar harcandığını açıklamıştı.

Kimyasal analizörü, 20 kamerası, örnek toplamak için kaya matkabı, robotik bir "eli" ve bir minik helikopteri olan Perseverance'ın, keşif faaliyeti için Mars'ta 2 yıl kalması planlanıyor.

Perseverance’in 1 Mars yılı (Yaklaşık 1 Dünya yılı) boyunca toplayacağı 500 gram kaya ve toprak örneğini Dünya’ya getirmesi planlanıyor. Uydu görüntülerinden 3.5 milyar yıl önce eski bir göl olduğu düşünülen ve Jezerk Crater adı verilen bölgeye gönderilen Perseverance, Mars'ta geçmiş mikrobiyal yaşamın potansiyel kanıtı üzerine keşfe başlarken, karbondioksit açısından zengin Mars atmosferinin unsurlarını gelecekteki astronotlar için oksijen üretmesi üzerine bir deney yapması planlanıyor.

YENİ FOTOĞRAF

 Uzay ajansı tarafından yapılan açıklamada, geçtiğimiz gün Perseverance'in ilk sürüşünü gerçekleştirmesinin ardından toplam 70 metrelik sürüş mesafesine ulaştığı bildirildi. Mars yüzeyine lastik izini bırakmaya devam eden aracın çektiği yeni bir fotoğraf da paylaşılmıştı. 

SONRAKİ HABER