'Trakya'nın Sümela'sı dünyaya açılacak

Restorasyonu devam eden Kırklareli'nin Vize ilçesine bağlı Kıyıköy beldesindeki Aya Nikola Manastırı'nın, çalışmaların tamamlanmasının ardından yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olması hedefleniyor.

F5HABER F5HABER
'Trakya'nın Sümela'sı dünyaya açılacak

KIRKLARELİ - Özgün Tiran (AA) - Kırklareli'nin Vize ilçesine bağlı Kıyıköy beldesinde restorasyon çalışmaları yürütülen Aya Nikola Manastırı'nın tanıtım çalışmalarıyla çok sayıda turist çekmesi hedefleniyor.

Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6. yüzyılda kayaların oyulmasıyla oluşturulan, kilise, ayazma ile çeşitli bölmelerin yer aldığı manastırın restorasyon çalışmalarının titizlikle yürütüldüğünü söyledi.

Manastırın restorasyonunda uzman bir ekibin çalıştığının altını çizen Asan, çalışmalar tamamlandıktan sonra bölgeye gelen yerli ve yabancı turist sayısında artış olacağını tahmin ettiklerini kaydetti.

Çalışmaların yıl sonunda tamamlanması planlanıyor

Restorasyon çalışmalarının yanı sıra tarihi yapının çevresinin de düzenlendiğini, ayrıca ışıklandırma çalışması yapıldığını ifade eden Asan, manastırın "IPA Sınır Ötesi İşbirliği Programı" kapsamında 201 bin avro bütçeyle restore edildiğini aktardı.

Manastırın aslına uygun şekilde yürütülen restorasyon çalışmalarını yıl sonunda tamamlanmasının hedeflendiğini dile getiren Asan, çalışmalar esnasında ise manastırın ziyaretçilere bölüm bölüm açık tutulduğunu vurguladı.

"Çok ender rastlanabilecek tarihi bir yapı"

Aya Nikola Manastırı'nın çok önemli bir yapı olduğunu vurgulayan Asan, dünya medeniyeti açısından önemli olan bu yapıya gerekli değeri gösterdiklerini anlattı.

Manastırın bölgenin turizmine ciddi katkı sağladığına işaret eden Asan, şunları kaydetti:

"Geçmişi 6. yüzyıla dayanan Aya Nikola Manastırı'ndaki restorasyon çalışmaları büyük bir titizlikle sürüyor. Restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra bölgeye özellikle Balkan ülkelerinden gelenlerin sayısı artacaktır. Zaten Kıyıköy bölgenin bir markası. Restorasyon çalışmaları devam ediyor ama manastır bölüm bölüm ziyaret edilebiliyor. Geçen yıl manastırı 250 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etmişti. Restorasyon çalışmaları sonucu manastırı gezenlerin sayısının en az iki katına çıkacağını düşünüyoruz. Kırklareli'nin Vize ilçesindeki bu manastırın birkaç yıl sonra Sümela Manastırı gibi bilinen bir yer olacağına dair inancımız tam. Çünkü gerçekten çok ender rastlanabilecek tarihi bir yapı ama elbette buranın da tanıtımı iyi yapılmalı. Bu konuda sadece devlet kurumlarının çabası yetmez."

Asan, tarihi alanların restorasyon çalışmalarıyla işinin bitmediğini, bu süreçten sonra bölge esnafına ve halkına da büyük iş düştüğünün altını çizerek, "Restorasyon çalışmaları kaliteli konaklama, yiyecek ve içecekle desteklenmezse bir anlam kazanmaz. Yerli veya yabancı turist, iyi ağırlanacağını bilirse her yıl gelir ve yanında da mutlaka bir kaç kişi daha getirir." değerlendirmesinde bulundu.

SONRAKİ HABER