için kaldı

Coronavirus ile mücadelede zapay zeka, veri bilimi ve teknolojiden nasıl yararlanılabilir?

Dünyayı etkisi altına alan corona virüste ölüm ve vaka sayısı gün geçtikçe artmakta. Peki corona virüse karşı teknolojik olarak neler yapılmakta? Ergi Şener yazısında, yapay zeka (AI), veri bilimi ve son teknolojilerin virüs ile mücadelede nasıl kullanıldığını kaleme aldı.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Coronavirus ile mücadelede zapay zeka, veri bilimi ve teknolojiden nasıl yararlanılabilir?

Son zamanlarda, tüm dünyada olduğu gibi ülke gündememizde de Coronavirus (COVID-19) en ön sırada yer almakta. Çin’in Wuhan şehrindeki ilk Coronavirus  vakalarından bu yana, virus geçen hafta itibariyle Turkiye’de dahil olmak üzere en az 100 ülkeye yayılım göstermiş durumda ve ne yazık ki viruse yakalanan insan sayısı hızla artmakta… Peki, bu tarz salgınların yayılımını azaltmak ve hastalıklarla mücadele etmek için son teknolojilerden nasıl yararlanılabilir? Forbes’da Bernard Marr tarafından yayınlanan bir makaleden yola çıkarak, yapay zeka (AI), veri bilimi ve son teknolojilerin Coronavirus ile mücadele nasıl kullanılmakta olduğunu analiz ettim:

Salgınların yayılımını izlemek ve tahmin etmek için AI kullanımı:

Virusun yayılımını ve etkilerini ne kadar iyi takip edebilirsek, onunla o kadar iyi mücadele edebiliriz. Virüse yönelik haberlerin, sosyal medya paylaşımlarının ve hükümet belgelerinin yapay zeka platformları tarafından analiz edilmesi, salgının yayılımının tahmin edilmesini sağlayabilir. Kanadalı bir start-up olan BlueDot, yapay zekadan yararlanarak bulaşıcı hastalık risklerini takip etmekte. Öyle ki BlueDot’ın AI’ı, Dünya Sağlık Örgütü ya da Hastalık Kontrol ve Uyarı Merkezlerinden günler önce Corona tehdidide yönelik uyarılarda bulundu. Bunu yaparken, BluDot ilk olarak, Wuhan’daki ilk bulgulara yönelik Çince yayınlanan 27 vakaya yönelik makaleleri raporladı ve kendi uyarı sistemine ekledi. Bunun ardından, virus bulaşma ihtimali olan insanların nereye seyahat edebileceğini belirlemek adına, global havayolu biletleme datasını kullanarak Wuhan’dan direkt olarak gidilebilen şehirleri ve ülkeleri belirledi. BlueDot'ın Wuhan'dan en fazla yolcu çekeceğini tahmin ettiği uluslararası destinasyonlar: Bangkok, Hong Kong, Tokyo, Taipei, Phuket, Seul ve Singapur’du ki, bu şehirler Coronavirus’un de Wuhan ardından ilk görüldüğü yerler oldu.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER