için kaldı

Hisarcıklıoğlu: Türkiye ekonomisi ve reel sektörümüz sağlam

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "İçeride ve dışarıda karşımıza çıkarılan her türlü sıkıntıya rağmen Türkiye ekonomisi ve reel sektörümüz sağlamdır, dinamiktir. Şimdi hedefimiz 2018'de de benzer bir performans göstermek" dedi.

F5HABER F5HABER
Hisarcıklıoğlu: Türkiye ekonomisi ve reel sektörümüz sağlam

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "İçeride ve dışarıda karşımıza çıkarılan her türlü sıkıntıya rağmen Türkiye ekonomisi ve reel sektörümüz sağlamdır, dinamiktir. Şimdi hedefimiz 2018'de de benzer bir performans göstermek" dedi.

TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Toplantısı, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin katılımıyla TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleştirildi. Toplantıda yaptığı konuşmada Hisarcıklıoğlu, "2017'yi beklediğimizden daha iyi bir performansla kapatıyoruz. Deyim yerindeyse dört dörtlük bir sene geçirdik. Birincisi büyümede ilk 9 ay itibariyle yüzde 7,4 gibi dünya standartlarının çok üzerinde bir noktadayız. Sanayideki büyüme de geçen senenin üç katı düzeyinde. 2016'da sanayide üretim artışı yüzde 2'lerdeydi. Bu sene yüzde 6'ya ulaştık. Hükümetimizin verdiği teşviklerin boşa gitmediğini, özel sektöre güç verdiğini görüyoruz. Bununla ilgili bir gösterge daha var. İlk 11 ayda çek kullanım tutarı arttı. 708 milyar liradan 722 milyar liraya yükseldi. Ama karekodlu çekin de sayesinde karşılıksız çek miktarı azaldı. 27 milyar liradan 16 milyar liraya geriledi. Piyasadaki rahatlama, buraya da yansımış oldu. İkinci olarak yatırımlar uzun sürenin ardından yeniden canlandı. Son 2 yılın en güçlü yatırım artışı bu çeyrekte yaşandı. Geçen seneye göre 55 milyar lira daha fazla yatırım yapıldı. Üçüncüsü istihdamda 1,5 milyona yakın kişiye yeni iş sağladık. Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı tarihi istihdam seferberliği başarıya ulaşırken, bizler de camia olarak verdiğimiz sözü yerine getirmiş olduk. Dördüncüsü, ihracatta 2016'nın tamamındaki rakama bu yıl ilk 11 ayda ulaştık. Buradaki başarımızda da Gümrük, Ticaret Bakanımızın büyük payı var. Gümrük işlem sürelerini ve maliyetlerini azaltmada gösterdiği kararlılık ve başarı sayesinde, dış ticaretimiz ivme kazandı" ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Tüm bunlar şunu gösteriyor. İçeride ve dışarıda karşımıza çıkarılan her türlü sıkıntıya rağmen Türkiye ekonomisi ve reel sektörümüz sağlamdır, dinamiktir. Şimdi hedefimiz, 2018'de de benzer bir performans göstermek. Elbette sıkıntılar da var. Mesela hem faiz oranlarındaki hem de döviz kurlarındaki yükselme, reel sektörü zorluyor. Firmalarımızın finansman yükünü artırıyor. Bu konularda da reel sektöre destek verileceğine inanıyoruz. Bir diğer önemli konu; dün Şırnak, Cizre ve Silopi'deydim. Bölgedeki iş adamlarımız Cazibe Merkezleri Programı başvuru sonuçlarının açıklanmasını ve teşviklerin hayata geçmesini büyük bir umutla bekliyor."

"2017'de elde ettiğimiz olumlu sonuçlarla rehavete kapılmamalı, riskleri göz ardı etmemeliyiz" diyen Hisarcıklıoğlu, "Ama fırsatları da gözden kaçırmamalıyız. 2018'de küresel büyüme ve ticaret, bu seneden daha iyi olacak gibi görünüyor. Son 7 senenin en yüksek küresel büyüme oranına ulaşılabilir. Biz de bundan payımızı almalıyız. İstihdam, üretim ve ticaret teşviklerini sürdürmeliyiz. 2016'da gelişen ülke tahvillerine 40 milyar dolar para girişi olmuştu. Bu rakam 2017'de 80 milyar dolara çıktı yani ikiye katlandı. 2018'de de bu artış sürebilir. Bu niye önemli? Çünkü önümüzdeki sene, kamu ve özel sektör olarak, 210 milyar dolar civarında dış kaynak ihtiyacımız var. Demek ki iyi bir büyüme hikayemiz olursa hem dünyada bize karşı oluşturulmak istenen algıların önüne geçer, hem de bu finansman kaynağından daha fazla istifade edebiliriz. Kamu ve özel sektör el birliği içinde çalışarak, bu yüksek büyüme temposunu, kalıcı hale getirebiliriz" şeklinde konuştu.

(İHA)

SONRAKİ HABER