için kaldı

TIR dorsesinde köpek telefleri tepki topladı

DENİZLİ'nin Çivril İlçesi'nde, park halindeki bir TIR'ın dorsesinde 50'si havasızlık ve sıcaktan telef olmuş yaklaşık 300 sokak köpeği bulunmasına, hayvanseverlerin tepkisi sürüyor. Aynı şekilde TIR'ın, köpeklerin yüklendiği belirtilen Uşak'a gönderilmesini de eleştiren hayvanseverler, duyarsızlığa karışan kişi ya da kurumlara yaptırım uygulanmasını istedi. Savcılık konuyla ilgili soruşturma...

F5HABER F5HABER
TIR dorsesinde köpek telefleri tepki topladı

DENİZLİ'nin Çivril İlçesi'nde, park halindeki bir TIR'ın dorsesinde 50'si havasızlık ve sıcaktan telef olmuş yaklaşık 300 sokak köpeği bulunmasına, hayvanseverlerin tepkisi sürüyor. Aynı şekilde TIR'ın, köpeklerin yüklendiği belirtilen Uşak'a gönderilmesini de eleştiren hayvanseverler, duyarsızlığa karışan kişi ya da kurumlara yaptırım uygulanmasını istedi. Savcılık konuyla ilgili soruşturma başlatırken, köpek yüklü TIR'la birlikte şoföre de ulaşılamıyor.

Çivril'de dün saat 04.00 sıralarında, devriye görevindeki polis ekibi, Özlem Yapı Kooperatifi karşısında, yol kenarında park halindeki 64 BA 576 plakalı TIR'ın dorsesinden köpek sesleri geldiğini fark etti. Dorseyi kontrol eden polis, 50'si havasızlık ve sıcaktan telef olmuş yaklaşık 300 sokak köpeği olduğunu gördü. Telef olan köpekler, gömüldü. Karakola götürülen TIR'ın şoförü 57 yaşındaki O.S.'nin ifadesinde, "Ben evden eve nakliyat firmasında şoför olarak çalışıyorum. Firmam ile Uşak Belediyesi'nin anlaşması var. Firmam benden, köpekleri Çivril'de hayvan barınağının bulunduğu yakın bir noktaya bırakmamı istedi" dediği öğrenildi. Bunun üzerine gözler Uşak Belediyesi'ne çevrildi. İfadesi alındıktan sonra serbest bırakılan O.S., dorsedeki köpeklerle birlikte Uşak'a geri gönderildi. Köpek yüklü TIR ile araç şoförü sonrasında ortadan kayboldu.

SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Çivril Belediyesi yetkilileri, olayla ilgili tutulan tutanağı ceza yazılmak üzere başta Orman ve Su İşleri Denizli Şube Müdürlüğü olmak üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile Çivril Belediye Meclisi'ne gönderdi. İlgili birimlerin, yasa ve yönetmeliğe göre; firma ve sürücü hakkında ceza yazacağı öğrenildi. Diğer yandan köpekleri taşıyan ve ölümlerine neden olan Uşak'taki evden eve nakliyat firmasına da ulaşılamıyor. Ayrıca, Çivril Cumhuriyet Savcılığı tarafından da olayla ilgili soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

HAYVANSEVERLER TEPKİLİ

İçindeki köpeklerden 50'sinin sıcak ve havasızlıktan ölmesine rağmen TIR'ın aynı şekilde içindeki canlı olan diğer köpeklerle geri gönderilmesi ise hayvanseverlerin tepkisini çekti. Çivril yolunda 50 köpeğin telef olduğunu, aynı şekilde Uşak'a gönderilen TIR'dan haber alamadıkları için köpeklerin akıbeti hakkında bilgi sahibi olmadıklarını söyleyen hayvanseverler tepki gösterdi. Köpeklerin Uşak'a getirilmediğini belirlediğini söyleyen Uşak Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği Başkanı Nebahat Avcu, "Dernek olarak hemen harekete geçerek Doğa Koruma ve Milli Parklar Uşak Şube Müdürlüğü'ne giderek şikayette bulunduk" dedi. TIR'ın ve şoförün bir an önce yakalanıp yaptırım uygulanmasını istedi.

"BU EMRİ KİM VE NE AMAÇLA VERDİ"

Köpeklerin taşındığı TIR'ın bırakılmaması, bağlanması gerektiğini belirten Denizli Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Türkay Berberoğlu ise, "Eğer o TIR'da maymun ya da timsah yakalansaydı, bağlanırdı. Sokak köpekleri önemsenmediği için sanırım bağlanmadı. Olayın derinden araştırılması gerekiyor. Köpeklerin hayvan refahı kanununa göre, bu şekilde taşınması yasak. Köpekler taşınacaksa eğer havalandırmalı ve soğutmalı, uygun bir araçla taşınması gerekiyor. Bir de bu emri kim ve ne amaçla verdi. Köpekler nereye ne amaçla götürülüyordu, bunlara bakmak gerekiyor. Eğer bunun talimatını Uşak Belediyesi verdiyse, onları kınıyoruz" dedi.

BELEDİYE BAŞKANI TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

AK Partili Çivril Belediye Başkanı Gürcan Güven dün yaptığı açıklamada, "Şoförün ifadesine göre, köpekler Uşak Belediyesi tarafından Çivril'e gönderilmiş. Köpekler, şüphe üzerine aracın kontrol edilmesiyle bulunuyor. Bunları tekrar aynı araçla geri gönderdik. Ayrıca Uşak Belediyesi görevlileri hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduk" demişti.

UŞAK BELEDİYESİ'NDEN YAZILI AÇIKLAMA

Uşak Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Ufuk Uğur, konuyla ilgili belediyenin internet sitesinden yazılı açıklama yaptı. Uşak Belediyesi'nin sokak hayvanları ile ilgili kurumsal bir çalışmasının olduğunu belirten Uğur, "İnsanlığın ve vicdanın kaldıramayacağı bu olayın kurumumuz ile alakası yoktur. Belediyemiz hayvan dostu bir belediye olma adına çalışmalarına devam etmektedir. İlimizdeki bütün başıboş hayvanların korunması, sahip çıkılması, aşılanması ve küpelenmesi bünyemizde yer alan Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü tarafından hassasiyet ile gerçekleştirilmektedir. Bunun yanında sokak hayvanları mikroçip uygulaması ile takip edilmekte ve tamamen zararsız bir şekilde doğal ortamlarına bırakılmaktadır. Hayvanların yaralanmaları ve hasta olmalarında ise müdahale edecek ilk yardım aracı da hizmette ve çalışmaktadır. Ayrıca kısa sürede yapımına başlanacak olan yeni hayvan barınağı Türkiye'nin en kaliteli ve modern barınağı olacaktır. Durum böyle iken hayvanların başka şehirlere belediyemizce bıraktırılması asla söz konusu olamaz. Belediyemiz insanlığın gereği olan hayvanlara karşı gereken hassasiyeti iyi şekilde göstermektedir" dedi.

(DHA - Ramazan ÇETİN- Yavuz KUŞDEMİR)
SONRAKİ HABER