için kaldı

İran facianın gerçek boyutunu gizliyor

Dünyayı kasıp kavuran ve nihayet sınırımıza kadar gelen koronavirüsü ile ilgili İranlı yetkililerin hayatını kaybedenlerin asıl sayısını sakladıkları iddia edildi.

GASTE24 GASTE24
İran facianın gerçek boyutunu gizliyor

Dünya gündeminden bir türlü ayrılmayan koronavirüsü nihayet sınırımıza kadar geldi. İlk olarak iki kişinin ölümüyle verilen koronavirüsü haberi dini medreselerin bulunduğu ve İran’ın başkentine yakın Kum şehrinden geldi.
Virüsün kuluçka süresinin 14 gün ve hatta daha fazla olduğunun hesaba katıldığı zaman İran’da ilk haberin iki kişinin ölümüyle verilmesi tam bir şok etkisi yarattı.

Gerçek sayılar İran yönetimi tarafından açıklanmıyor. Facianın gerçek boyutu açıklananın çok daha üzerinde ve  tablo çok daha vahim.

Ölü Sayısı 24'e Yükseldi İddiası

Dün İranlı yetkililer, son 24 saatte 15 vaka kaydedildiğini ve toplam şüpheli sayısının 43’e çıktığını ve ölü sayısının 8’e yükseldiğini açıkladı. Ancak bağımsız haber kaynakları koronavirüsü enfekte sayısının çok daha fazla olduğunu ve en az 24 kişinin hayatını kaybettiğini iddia ediyor.

Çin’in Hubei eyaletinde daha olay yeni iken 370 vaka tespit edildi ve Wuhan havaalanı tüm uçuşlara kapatıldı. Tüm bu tedbirlere rağmen bugün vaka sayısı 75 bin, ölü sayısı ise 2 binin üzerine çıktı.

İran tedbir almadı

Buna karşılık dün İran’da 785 şüpheli vaka olduğu söylendiği halde görünen o ki kayda değer hiç bir  tedbir alınmış değil.

İranlı yetkililerinin açıkladığı bu rakamların gerçeği yansıttığı ciddi şüphe konusuyken, bu denli ciddiyetsizliğin tüm bölgeyi kaosa sürükleyecek derecede tehlikeli olduğu belirtiliyor.

Virüsün merkezi olarak bilinen ve en çok ölü veren Kum şehrinin karantinaya alınması İranlı yetkililer tarafından reddediliyor. Dün İran Sağlık Bakanı Seid Nemeki’nin “Halkımız kendisi bilinçlidir, kültürlüdür; Kum’dan dışarı çıkmaz” açıklaması hemde Kum’dan yüzlerce kilometre uzaktaki şehirlerde virüse rastlandığı halde durumun ne derece İranlılar tarafından dikkate alınmadığının göstergesi.

Dün akşam itibariyle Türkiye çoğu komşu ülkeden sonra İran ile sınırlarının kapatılmasına karar alsa da İran tarafının olayı saklaması ve virüsün kuluçka süresinin uzun olması göz önünde bulundurulursa tehlikelin ne kadar ciddi olduğu daha da net anlaşılır.

Kaynak: Referans Medya

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında GASTE24 internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER