Bankaların TL Alım ve Swap İşlemlerinde Yeni Gelişmeler Neler?

Vadeli TL alım yönünde swap ve diğer türev işlemlerin yasal öz kaynaklara oranı değiştirildi.Bankaların tl alım ve swap işlemlerinde yeni gelişmeler neler?

PARADURUMU PARADURUMU
Bankaların TL  Alım ve Swap İşlemlerinde Yeni Gelişmeler Neler?

Finansal piyasalarda normalleşme adımları kapsamında swap işlemlerinde düzenlemeye gidildi. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) yurt dışı swap işlemlerinde aranan yasal öz kaynak sınırını gevşetti. BDDK'dan yapılan açıklamada, "Bankaların, vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri swap ve diğer türev işlemlerin yasal öz kaynaklara oranı yüzde 1'den yüzde 10'a çıkarıldı" denildi.

Sınırlama Yukarı Çekildi

Daha önce, TL alım yönündeki işlemler yasal öz kaynağın yüzde 1'i, TL satım yönündekiler ise vadesine göre yüzde 1 ile yüzde 10 arasında sınırlandırılmıştı. Bu sınırlama TL alım işlemleri için yüzde 10'a yükseltilirken, TL satım için yüzde 2 ile yüzde 20 arasına çekildi.

Sınırlama Vadeyr Göre Değişecek

Buna göre, yurt dışından TL satım yönünde gerçekleştirilen işlemlerde vadesine 7 gün kalanlar için yüzde 2, vadesine 30 gün kalanlar için yüzde 5 ve vadesine 1 yıl kalan işlemler için yüzde 20 öz kaynak sınırı uygulanacak.

Öz Kaynak Nedir?

Hissedarların sermaye olarak işletmeye yatırdıkları varlıklar ile işletmenin dağıtılmayan kârları toplamından oluşan sermaye, diğer bir deyişle şirket varlıkları toplam değerinden borçların düşürülmesiyle hesaplanan net varlıkla

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında PARADURUMU internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER