için kaldı

Milyonlarca çocuk ilk kez okulda değil aile hekimliklerinde aşı olacak

İlköğretim 1. ile 8. sınıf öğrencilerine okul sıralarında yapılan çocukluk çağı pekiştirme aşıları, bu yıl ilk kez corona virüs nedeniyle aile hekimliklerinde yapılacak.

POSTA POSTA
Milyonlarca çocuk ilk kez okulda değil aile hekimliklerinde aşı olacak

Yaklaşık 5 milyon çocuğun aşılanması gerektiğini söyleyen Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Başkanı Dr. Gürsel Özer vatandaşlara çağrıda bulunarak, “Hem pandemi yoğunluğu, hem de 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlara uygulanan zatürre aşıları nedeniyle yığılmaların olmaması için lütfen randevu alarak gelin. Paniğe gerek yok, aşı kalmadığı iddiaları da doğru değil” dedi.

Her yıl okulların açılmasıyla beraber bir yıl içerisinde sınıflarda yapılan çocukluk çağı pekiştirme aşıları, Kovid 19 salgını nedeniyle bu yıl ilk kez Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) yapılacak. Türkiye genelindeki yaklaşık 5 milyon ilköğretim 1. sınıf ve 8. sınıf öğrencisinin 3 ay içinde aşılanmasının tamamlanması gerekiyor. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı’nın bu yıl Aşı Danışma Kurulu’nun tavsiyesi ile aşılama takviminde yaptığı değişiklikle, 1 Temmuz 2016 ve sonrasında doğan çocuklar da ilkokul birinci sınıfı beklemeden aile hekimliklerinde pekiştirme aşılarını olacaklar.

Milyonlarca çocuk ilk kez okulda değil aile hekimliklerinde aşı olacak - Resim : 1

AHESEN Başkanı Dr. Gürsel Özer, Demirören Haber Ajansı’na (DHA) yaptığı açıklamada “Biz çok uzun yıllardır hem ilkokul 1. sınıfta hem de 8. sınıfta aşılamalar yapıyorduk. Bunlar çocukluk çağı aşılarının tamamlama dozları oluyor. 1. sınıfta difteri, boğmaca, tetanos, kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşıları; 8. sınıfta da tetanos aşısını yapıyoruz. Eskiden biz bu aşıları okullara gidip 1 yıllık süre içerisinde tamamlıyorduk. Ancak Bakanlığın, Temmuz ayında Aşı Danışma Kurulunun önerileri ile yayınladığı bildiride, 1. Sınıf aşıları 4 yaşa çekildi ve bunlar da ASM’lerde yapılmaya başlandı. Biz Temmuz ayından itibaren başladık aşılamalara” dedi.

“Bir yılda yaptığımız aşıları 3 ayda bitireceğiz, planlı olmak zorunda değiliz" 

Dr. Özer, bu yıl aşılamaların çok planlı programlı yapılmak zorunda olduğunu anlatarak, şöyle konuştu:

Milyonlarca çocuk ilk kez okulda değil aile hekimliklerinde aşı olacak - Resim : 2

Pnömokok aşısı sadece zatürreden korur, bu covid aşısı değil 

Çocukluk çağı aşılarının toplum sağlığı açısından da çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Özer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Zatürre aşısı kalmadığı söylentileri doğru değil" 

Son günlerde ASM’lerde zatürre aşısı kalmadığına dair söylentilerin de gündeme geldiğine işaret eden Dr. Özer, şu uyarılarla sözlerini noktaladı:



Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında POSTA internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER