için kaldı

3 gazeteciye 3’er yıl hapis

Mısır mahkemesi, El Cezire İngilizce televizyonunda çalışan 3 gazeteciye yanlış haber yaptıkları gerekçesiyle 3'er yıl hapis cezasına çarptırdı.

F5HABER F5HABER
3 gazeteciye 3’er yıl hapis

Mısır mahkemesi, El Cezire İngilizce televizyonunda çalışan 3 gazeteciye yanlış haber yaptıkları gerekçesiyle 3'er yıl hapis cezasına çarptırdı.

Mısır'da bir mahkeme, Kanada ve Mısır vatandaşı olan Muhammed Fehmi, Mısırlı Baher Muhammed ve Avustralyalı Peter Greste'ye yanlış haber yaptıkları gerekçesiyle 3 yıl hapis cezası verdi. El Cezire İngilizce kanalında çalışan 3 gazeteciyi suçlu bularak hapis cezası veren Yargıç Hasan Ferid, kanal çalışanları Fehmi, Muhammed ve Greste'nin gazeteci olarak kayıtlı olmadıklarını ve Kahire'de bulunan bir otelde lisansız bir şekilde yayın yaptıklarını kaydetti. Yargıç, Mısır vatandaşı Baher Muhammed'e ek olarak 6 ay hapis cezası verdi. Mahkeme sırasında hazır bulunan Muhammed Fehmi ve Baher Muhammed kararın açıklanmasının ardından kelepçeli olarak götürülürken, karar Peter Greste'nin gıyabında okundu. Kararın açıklanmasının ardından kısa bir değerlendirme yapan El Cezire İngilizce çalışanlarının avukatları, çalışanların daha az bir suçlu bulunabileceği kararını beklediklerini kaydetti.

Avustralyalı Peter Greste kararın açıklanmasının ardından sosyal medya üzerinden paylaştığı mesajında kararı "tehlikeli bir mesaj" olarak niteledi. Muhammed Fehmi'nin avukatlığını üstlenen Amal Clooney ise, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi'ye gazeteciler için af çıkarılması çağrısında bulunarak, "Mısır'da bugün verilen karar çok tehlikeli bir mesaj gönderiyor. Bu durum, gazetecilerin mesleklerini yaptıkları, doğruyu söyledikleri ve haber yaptıkları için kolaylıkla hapse atılabileceği mesajını gönderiyor" dedi. Clooney, müvekkilinin Mısır vatandaşlığından çıkarılması ve sınır dışı edilerek Kanada'ya gönderilmesi için çaba harcayacağını söyledi.

2014 yılının Temmuz ayında suçlu bulunan Peter Greste ve Muhammed Fehmi 7 yıl Baher Muhammed ise 10 yıl hapis cezası almıştı. Ancak mahkumiyetleri Ocak ayında bozulan gazeteciler, Şubat ayında yargılanmalarına yeniden başlanmak üzere serbest bırakılmışlardı.

(İHA)

SONRAKİ HABER