"Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacını karşılayabilir"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) dünyaya sevk edilmeyi bekleyen doğalgaz değerlendirilemediği için toprakta yanıyor.

F5HABER F5HABER
"Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacını karşılayabilir"

Süleymaniye ile Kerkük arasında bulunan Çemçemal ilçesindeki bir tarlada toprak ve suya karışan doğalgaz kendiliğinden yanıyor. Tarlanın sahibi Helet Kerim, 100 dönümlük arazisini sulamak için 90 metre derinliğinde kuyu kazdıklarını ve suyla birlikte gazın da çıktığını söyledi. Gazın daha sonra da alev alarak yanmaya başladığını aktaran Kerim, ateşin şimdiye kadar sönmediğini ifade etti. Kürt bölgesindeki birçok sahada petrol ve gazdan kaynaklanan yanmalar, bölgenin yeraltı kaynakları açısından ne kadar zengin olduğunu gösteriyor.

Öte yandan Süleymaniye ili Enerji Komisyonu Başkanı Galip Muhammet, Süleymaniye ilinin en zengin doğalgaz rezervlerine sahip olduğunu belirterek, "Süleymaniye'de 5 trilyon feetküp doğalgaz rezervi bulunuyor. Kürdistan bölgesindaki doğalgazın yüzde 80'i bu bölgede bulunuyor" dedi.

Süleymaniye bölgesindeki doğalgazın Ortadoğu'nun en kaliteli gazı olduğunu iddia eden Muhammet, şu ana kadar rezervlerin işletilemediğini dile getirdi.

IKBY Parlamentosu Enerji Komisyonu Başkanı Şerko Cevdet ise "Kürdistan bölgesi, Türkiye ve Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacını karşılayabilir" dedi.

Cevdet, AA muhabirine yaptığı açıklamada Kürt bölgesinin zengin petrol ve doğalgaz yataklarına sahip olduğunu ancak bundan şu ana kadar istifade edilemediğini söyledi.

IKBY hükümetinin enerji alanında büyük bir stratejiye sahip olmaması nedeniyle bunun sağlıklı bir şekilde kullanılamadığını savunan Cevdet, "Doğalgazın 2017 yılında sevk edilmesiyle ilgili Kürdistan bölgesi ile Türkiye arasında stratejik bir anlaşma var. Kürt doğalgazı, Türkiye aracılığıyla Avrupa'ya da ulaşacak. Kürdistan bölgesi, Rusya'nın Avrupa'ya gönderdiği doğalgazın kesilmesi nedeniyle oluşan boşluğu doldurabilir" şeklinde konuştu.

Bölgede yaşanan gelişmelerin bir nedeninin de enerji ve ekonomi olduğunu ileri süren Cevdet, şunları kaydetti:

"Avrupa ülkelerinin Rusya doğalgazını almaması bu ülke için büyük bir ekonomik krize neden olmuştur. Kürdistan bölgesi bu noktada ön plana çıkmış ve dikkatleri üzerine çekmiştir. Kürdistan bölgesi, Türkiye ve Avrupa'nın doğalgaz ithiyacını karşılayabilir."

SONRAKİ HABER