için kaldı

Türk otobüs devi kepenk kapattı

Temelleri 40 yılı aşkın bir süre kadar önce atılan Bursa merkezli Tezeller Karoseri Otomotiv'in üretimini durdurduğu belirlendi. Tezeller, Türkiye'de çift katlı otobüsün mucidi olarak biliniyor.

F5HABER F5HABER
Türk otobüs devi kepenk kapattı

Ahmet Zanat'ın çırak olarak başladığı kaportacılık mesleği sonrası bir arkadaşı ile kurduğu şirket zaman içinde büyük bir ivme kazandı.

Çift katlı otobüs üretimi ile Türkiye'de adından söz ettiren şirket Suriye, Ürdün, Cezayir, Sudi Arabistan, Romanya, Bulgaristan, Polonya, Sırbistan gibi çok sayıda ülkeye alçak tabanlı otobüs, halk tipi yolcu otobüsü, lüks yolcu otobüsü ve belediye otobüsü üretimi yapıyordu.

İlk olarak Para Dergisi'nde yer alan habere göre tek vardiyada yılda 360 otobüs üretme kapasitesine sahip şirketin bir süre önce üretimini durdurduğu öğrenildi. Bursa Nilüfer OSB'ye adresini taşıyan şirketin bu bölgeden 4 ay kadar önce ayrıldığı öğrenildi.

ŞİRKETE ULAŞILAMIYOR

Çok sayıda alacaklının da firmanın izine ulaşmaya çalıştığı öğrenildi. Şirket sahiplerinden Ali Zanat ise ulaşılamadı.

Şirketin yaşadığı mali sorunlara ilişkin çeşitli gerekçeler öne sürülüyor. Ahmet Zanat'ın oğulları Murat ve Ali Zanat 5 yıl kadar önce Azeri Azauto ile ortak olmuştu. İddiaya göre, Zanat Ailesi Azeri ortak ile bir takım sorunlar yaşıyor. Sorunun çözümü için tarafların görüşmesinin sürdüğü kaydediliyor.

ÇİFT KATLININ MUCİDİ

Bir başarı hikayesi olarak anılan Tezeller çift katlı otobüs üretimi ile adlarından söz ettirdi. Şirketin, KKTC için direksiyonu sağda bulunan otobüs üretme planı da vardı. Tezeller ayrıca kişiye özel otobüs üretimi de yapıyordu. Suudi Arabistan Kraliyet Ailesi'ne yakınlığıyla bilinen işadamı Muhammed Naci Yusuf'a içerisinde televizyon, tuvalet, oturma grubu ve buzdolabı bulunan özel otobüsü Tezeller üretmişti. Tezeller'de üretimin yapıldığı süreçte 300'ü aşkın kişinin çalıştığı öğrenildi.

Kaynak:Para Dergisi

SONRAKİ HABER