için kaldı

Orak, bakanı çileden çıkardı

Mobilyadan konfeksiyona, kerpetene birçok ürünün Çin'den ithal ediliyor olması Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'yi çileden çıkardı

F5HABER F5HABER
Orak, bakanı çileden çıkardı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'ye mobilya, deri konfeksiyon, kerpeten, pensenin bile yurtdışından geldiğini belirterek, "Köyde kullandığımız orak bile Çin'den geliyorsa iş zıvanadan çıkmıştır" dedi. Türk geleneksel halıların bile Çin'de üretildiğini kaydeden Zeybekci, bunlar üzerinde bir çalışma yaptıklarını söyledi. Elektronik sektörü ile ilgili çalışmaların bitme noktasına geldiğini ifade eden Zeybekci, cep telefonu ve tabletin Dünya Ticaret Örgütü'ne havale edildiğini söyledi.

ELEKTRONİK TAMAM

Ekonomi Bakanı Zeybekci, elektronik sektörü alanında çalışmaların bitirilme aşamasına geldiğini belirterek, "Soruşturması bir noktaya geldi, iki-üç aya kadar hepsi bitecek" dedi. Zeybekci'nin verdiği bilgiye göre cep telefonu ve tablet ile ilgili soruşturma bitti ve gönderildi. Bir süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bakkal dükkanından ciklet alır gibi bir tane daha alıyor" diyerek cep telefonu satışları ile ilgili eleştirisini gündeme getirmişti. Öncelikle soruşturmanın yapıldığını, daha sonra dosyanın Dünya Ticaret Örgütü'ne gönderildiğini anlatan Zeybekci, karar çıkması halinde de sonucun Bakanlar Kurulu'na sunulduğunu anlattı. Eğer Dünya Ticaret Örgütü'nden karar çıkarsa Bakanlar Kurulu'na sunulacak kararla örneğin Çin'den gelen cep telefonlarının ithalatına ek vergi getirilebilecek. Bu da satış fiyatını artıracak. Antidamping ithal edilen ülkeye ek vergi anlamına geliyor. Ancak bunun için soruşturma açılması gerekiyor. Bu sonuca göre söz konusu ülkeye uygulanan gümrük vergisi artırılabiliyor.

220 milyar dolar ithalat
Geçen yılın ilk 11 ayında 220 milyar dolarlık ithalat yapıldı. Elektrikli makina ve cihazlar, ses kaydetme, televizyon kategorisinde kasım ayında 1,5 milyar dolarlık ithalat yapıldı. Ocak-kasım döneminde ise bu kalemde geçen yıla göre yüzde 0,8 artışla 16 milyar 242 milyon dolarlık ithalat yapıldı. 2014'ün ilk 9 ayında 9.2 milyar liralık akıllı telefon satışı gerçekleşti. 2013'ün ilk 9 ayında akıllı telefonlar için 7.3 milyar liralık harcama yapılmıştı. 2013'ün ilk 9 ayında 9 milyon adet akıllı telefon satılmıştı. Bu rakam 2014'ün ilk 9 ayında 8.6 milyon adet oldu.(Hürriyet)

SONRAKİ HABER