için kaldı

Eşi SSK'lı olan memura müjde!

Eşi SSk'lı olan veya Bağ-Kur'lu olarak kendi işini yapan memura tayin müjdesi geliyor.

F5HABER F5HABER
Eşi SSK'lı olan memura müjde!

Eş durumundan yer değiştirmek isteyen memurlar için yeni bir imkân var. Memurun eşi SSK'lı çalışıyor ya da Bağ-Kur'lu olarak kendi işini yapıyorsa o şehre tayin fırsatı olacak. Ancak bazı şartlar var...

İşte Sabah Yazarı Faruk Erdem'in konuyla ilgili bugünkü yazısı:

Biliyorsunuz memurların eş durumundan tayin hakları bulunuyor. Eşlerin ikisi de memur ise aile birliği mazeretiyle aynı şehirde çalışma imkânları var. Fakat eşlerden birisi özel sektörde çalışıyor ya da kendi işini yapıyorsa, yani esnaf ise durum bu kadar kolay olmuyordu. Geçtiğimiz günlerde devlet memurlarının yer değiştirme suretiyle atanmalarına ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

SON 3 YIL PRİM ŞARTI

Birçok konuyu düzenleyen yönetmeliğin dördüncü maddesi eş durumundan tayinle ilgili yenilikleri içeriyor. Burada çok önemli bir detayı hatırlatmakta yarar görüyorum. O da memur olmayan eş için yapılacak tayin konusu. Değişikliğe göre memur SSK'lı ya da Bağ-Kur'lu olan eşinin bulunduğu şehre tayin isteyebilecek. Burada ölçü ise memur olmayan eşin son 3 yıl içinde kesintisiz olarak sosyal güvenlik primi ödemesi. Konuyu bir örnekle açıklayalım. Devlet memuru Ahmet Bey Kayseri'de bir bakanlığın taşra teşkilatında görev yapıyor. Eşi Ayşe Hanım ise Bolu'da özel bir şirketin muhasebe biriminde çalışıyor olsun. Eğer Ayşe Hanım bu işyerinde en az 3 yıl kesintisiz sigortalı çalışıyorsa, Ahmet Bey Bolu'ya eş durumundan tayinini isteyebilecek. Aynı şekilde Ayşe Hanım'ın Bolu'da bir kırtasiye dükkânı bulunsa ve 3 yıldır Bağ-Kur sigortalısı olarak esnaflık yapıyor olsa yine tayin gerçekleşecekti. Aynı durum milletvekili, belediye başkanı, muhtar veya noter olanların memur olan eşleri için de geçerli.

FARKLI MADDELER VAR

Düzenlemede her 2 eşin de memur olma durumunda yer değiştirme şartları da sıralanıyor. Bunun yanında kendisinin ya da bir yakınının can güvenliği ile ilgili bir problemi olması durumunda memurların yine yer değiştirme talep edeceği de yönetmelikte yer alıyor.

Mevzuat değişiyor

Torba yasa ile özellikle sosyal güvenlik mevzuatında çok önemli değişiklikler de gündemimize girdi. Örneğin, doğum borçlanması. Daha önce 2 olan çocuk sayısı 3'e çıktı. Borçlanacak hak sahibi kapsamı da tüm sigortalıları kapsadı. Bunun gibi çok örnek var. Dolayısıyla çalışma hayatıyla ilgili daha önce yazılmış birçok kitap da geçerliliğini yitirmiş olacak. Mevzuatların yeniden yazılması gerekecek. Değişikliklerle ilgili yeni yönetmelikler çıkarılacak, uygulamalar değişecek. Bunların hepsini takip edip, sizinle paylaşmayı sürdüreceğiz.

31 Temmuz çağrısı

Torba tasarının 126 maddesinin kabul edilmesinden sonra, 22 madde görüşülmeden Meclis tatile girmişti. 20 milyonu ilgilendiren bu yasanın ertelenecek olması, başta borcu bulunanlar olmak üzere vatandaşları tedirgin etmişti. Yasanın kalan kısmının 28 Ağustos'ta yapılacak Cumhurbaşkanı'nın yemini dolayısıyla toplanacak Meclis'te kolayca çıkarılabileceğini söylemiş ve bu konuda çağrıda bulunmuştuk. Çağrımız yankı buldu ve 28 Ağustos'tan sonraki dönemde öğretmen atamalarıyla birlikte kalan maddelerin de çıkarılması kararı alındı. Böylece milyonların beklediği Torba Yasa ekime kalmadan çıkarılıyor. Burada ikinci bir talep, borçlar için getirilen 30 Nisan 2014 tarihinin de temmuz sonuna kadar uzatılması. Umarız bu da çözülür...

Yazının tamamını okumak için tıklayınız

SONRAKİ HABER