'Osmanlı yetimine nasıl sahip çıkardı'

Deniz Feneri Derneği Ankara Şubesi’nde "Osmanlı Yetimine Nasıl Sahip Çıkardı?" konulu bir program organize edildi.

F5HABER F5HABER
'Osmanlı yetimine nasıl sahip çıkardı'

Deniz Feneri Derneği Ankara Şube Koordinatörü Hamit Kunt'un, derneğin Orta Doğu, Balkanlar, Afrika ve Türk Cumhuriyetleri'nde yapılan yardımlarının anlatıldığı sunum ile başlayan programda Osmanlı Haftası sebebiyle, Osmanlı Derneği kurucusu Saffet Atak'ın konuşması, yetimler tiyatrosu ve şiir dinletisi sunuldu.

Osmanlı Derneği kurucusu Saffet Atak yaptığı konuşmada Osmanlı medeniyetinin yetimler, öksüzler ve yaşlılar kurmuş olduğu vakıflar kültüründen söz etti.

Osmanlı zamanında sokaklarda kalan çocuklar yoktu.
"Osmanlı'nın iyi tanıtılması için 7 yürekli kadın bu derneği kurduk. Çıkış noktamız Osmanlıdaki ahilik teşkilatı. Anadolu kadını 1290'lı yıllar da öyle teşkilatlanmış ki devletin temelini atmış diyebiliriz. Üretime ağırlık vermişler, dokuma tezgâhları kurmuşlar, para kazanarak yetim, öksüz, yolda kalmışlar ve yaşlıların hayatlarını idame ettirmişler. Eğitim ocakları açmışlar, burada güzel konuşmadan, davranış biçimlerine, hatta yürümeye kadar zarafet dersleri almışlar ve vermişler. Ürettiklerinin büyük bir kısmını yetim öksüz ve yaşlılar için kullanmışlar. Osmanlı zamanında sokaklarda kalan çocuklar yoktu. Çünkü o dönemde bu çocukları alan bakan insanlar vardı. Aileye ve insana önem veriliyordu. Osmanlıda yetim ve öksüzlerin korunması önce mahallede başlamış. Mahalle kültüründe imam mahallenin her türlü sorunu ile ilgilenirdi, daha sonra vakıflar kuruldu, düşünün ki göçmen kuşların konaklayacakları yerleri düşünen bir medeniyetiz. Müslüman ve Hristiyan ayrımı yapılmayan yetim ve öksüzlerin barındığı Darüşşafaka kurulduğu, Darülacezenin açıldığı, tarih boyunca yetim ve öksüze kıymet veren, hakkını koruyan bir medeniyetiz. Çünkü onlar bize emanettir.
"Biz Osmanlının yetim ve öksüzleriyiz"
Balkanlarda nereye giderseniz şunu duyarsınız "Biz Osmanlının yetim ve öksüzleriyiz". Şiarımız "Ya hizmet ederim ya da hizmet edene hizmet ederim" olmalı. Biz uzanan el olmak zorundayız. Nereye giderseniz gidin Osmanlının bir çivisini kıymetli tutan insanlar görürsünüz. "Hoş geldin Türkiye kokusu" diyen insanlar var. Çünkü biz tüm çaresizlere sahip çıkan bir medeniyettik. Neden bu kültürümüzü hala devam ettirmeyelim. Vakfın açılımında her daim ayakta tutmak vardır. Deniz Feneri güzel işler yaptığı için eleştiriliyor, yıpratılmasaydınız üzülmeniz gerekirdi" dedi.
Saffet hanımın konuşmasının ardından temsili olarak "Osmanlı'da kılıç kuşanma merasimi" yapıldı.

Deniz Feneri Derneği Ankara Şube Koordinatörü Hamit Kunt ise "Deniz Feneri Derneğinin ‘Bir Yetim Büyütüyorum' projesinin önemine değindi. Ayda 100 TL ile bir yıl boyunca bir yetimin sahiplenileceğini Deniz Feneri Derneğinin bu görevi başarılı şekilde yerine getirdiğini" ifade etti.

SONRAKİ HABER