için kaldı

İşte yılın ilk 6 ayındaki net kârı

VakıfBank, 2015 yılının ilk altı ayı için toplam 821 milyon TL net kâr açıkladı.

F5HABER F5HABER
İşte yılın ilk 6 ayındaki net kârı

VakıfBank, 2015 yılının ilk altı ayı için toplam 821 milyon TL net kâr açıkladı.

Çeyrek dönem kârını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,6, altı aylık net kârını ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,6 artıran VakıfBank'ın aktif büyüklüğü yılbaşından bugüne yüzde 10'luk artışla 174 milyar TL'yi, nakdi kredileri yüzde 13 artışla 118 milyar TL'yi, toplam mevduatı ise yüzde 9 artışla 100 milyar TL'yi aştı.

2015 yılı ikinci çeyrek konsolide olmayan finansal sonuçları değerlendiren VakıfBank Genel Müdürü Halil Aydoğan, nakdi ve gayrinakdi kredilerle ekonomiye aktardıkları kaynağın 150 milyar TL'yi aşmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Küresel ölçekte oynaklığın arttığı ve gelişmekte olan ekonomilere yönelik risk algısının yüksek seyrettiği yılın ilk yarısında, büyümeden taviz vermeden, hedeflediğimiz alanlarda sektör ortalamalarının üzerinde büyüyerek bilançomuzu başarılı bir şekilde yönetmeye devam ettik. Ana iş kolumuz olan kredilerin toplam aktifler içindeki payının yüzde 68 ile banka tarihindeki en yüksek orana ulaşmasından ve bu alandaki liderliğimizi devam ettirmiş olmaktan dolayı son derece memnunum" dedi.

KREDİLERDE BÜYÜME

2014 yılında olduğu gibi, 2015 yılının ilk yarısında da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14'lük artış ile VakıfBank'ın net kârını sektör ortalamasının üzerinde artırdığını ifade eden Aydoğan, "Kârlılığa önem vererek büyümeye devam ediyoruz. İkinci çeyreği, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 kâr artışı ile tamamladık. İlk çeyrekte olduğu gibi bu çeyrekte de KOBİ kredileri, proje finansmanı ve tüketici kredileri gibi hedeflediğimiz kredi segmentlerinde bankamızın pazar payı artmaya devam etmiştir" dedi.

AKTİF KALİTESİ İYİLEŞMEYE DEVAM EDİYOR

2015 yılının ilk çeyreğinde olduğu gibi ikinci çeyrekte de iyileşmeye devam eden aktif kalitesiyle ilgili görüşlerini dile getiren Aydoğan, "Bankamız takip rasyosu iyileşmeye devam ediyor ve varlık satışı ya da aktiften silme yapmadan takibe dönüşüm oranımızı 2014 yılsonuna göre 15 baz puan düşüşle yüzde 3.5'e indirmeyi başardık. Söz konusu oran karşılaştırılabilir bazda sektör ortalamasının yüzde 1'den fazla altında bulunmaktadır" dedi.

SAĞLAM FONLAMA TABANI

Yılbaşından itibaren düşük maliyetli tabana yaygın tasarruf mevduatı ve vadesiz mevduat büyümelerinde sektörden başarılı olduklarının altını çizen Halil Aydoğan sözlerine şöyle devam etti: "Mevduattaki başarılı gelişmelerin yanı sıra VakıfBank'ın uluslararası bankacılıktaki öncü konumu devam ediyor. Yılın ikinci çeyreğinde, KOBİ finansmanında kullandırılmak üzere Avrupa Yatırım Bankası ve Alman Kalkınma Bankası'ndan toplam 300 milyon euro uzun vadeli kaynak temin ettik. Ayrıca geçtiğimiz hafta itibarıyla yeni sermaye piyasası mevzuatı çerçevesinde ipotek teminatlı menkul kıymet (İTMK) ihracına imkan veren programımızı kurduk ve programımıza bu alanda Türkiye'de mümkün olan en yüksek kredi notu olan A3 notu verildi. Önümüzdeki dönemde temin etmeyi planladığımız uzun vadeli yurt dışı kaynakları reel sektörün kullanımına sunmaya devam edeceğiz."

VakıfBank'ın konsolide olmayan 30 Haziran 2015 bilançosunun önemli finansal göstergeleri

Vergi Öncesi Kâr

1.070,7 milyon TL

...

Net Kâr

820,9 milyon TL

...

Toplam Aktifler

174.469,7 milyon TL

...

Toplam Nakdi-Gayri Nakdi Krediler

151.152,6 milyon TL

...

Nakdi Krediler

118.294,4 milyon TL

...

Gayri Nakdi Krediler

32.858,2 milyon TL

...

Toplam Mevduat

100.271,4 milyon TL

...

Özkaynaklar

15.051,2 milyon TL

...

Alınan Krediler

16.325,3 milyon TL

(İHA)

SONRAKİ HABER