için kaldı

Demirtaş: 'Devlet silah bıraksın' demiyorum, karşılıklı ateşkes durumundan söz ediyorum

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, devletin silah bırakmasının söz konusu olamayacağını belirterek "Ben, 'Devlet silah bıraksın' falan demiyorum. Devlet, silah bırakır mı? Silahsız devlet olmaz. Devlet kendini koruyacak, bir şey demiyoruz. Ama elini tetikten çekmek başka bir şeydir. Karşılıklı ateşkes durumundan, birbirine ateş etmeme durumundan söz ediyorum" dedi.

F5HABER F5HABER
Demirtaş: 'Devlet silah bıraksın' demiyorum, karşılıklı ateşkes durumundan söz ediyorum

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, devletin silah bırakmasının söz konusu olamayacağını belirterek "Ben, 'Devlet silah bıraksın' falan demiyorum. Devlet, silah bırakır mı? Silahsız devlet olmaz. Devlet kendini koruyacak, bir şey demiyoruz. Ama elini tetikten çekmek başka bir şeydir. Karşılıklı ateşkes durumundan, birbirine ateş etmeme durumundan söz ediyorum" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, parti Genel Merkezi önünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Demirtaş, Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'ndee karakola yönelik saldırının hatırlatılması üzerine "Maalesef her gün evlatlarımızı yitiriyoruz. Her gün bu ülkenin anneleri ağlıyor. 'Analar ağlamasın' diye yola çıkılmış süreçte, bugün iktidar uğruna her gün anaların ağlatıldığı bir süreci yaşatmaya kimsenin hakkı yok. Bu ülkeye, bunları yaşatmaya kimsenin hakkı yok" diye konuştu.

Demirtaş, HDP'nin şiddet ve silaha karşı tavır ve tutumunun net olduğunu ifade ederken "Bunları asla kabul edilemez görüyoruz ve asla doğru bulmuyoruz" dedi. HDP Eş Genel Başkanı, şöyle devam etti:

"Bir an önce bu çatışmaların durması ve yeniden diyalog ve müzakere süreciyle sorunların kalıcı bir şekilde birbirini aldatmaya, kandırmaya dayalı değil, iktidar hırsına dayalı değil, samimi bir şekilde çözümü için gayret sarf ediyoruz. Zannediyorum bütün toplumda bu konuda ciddi bir duyarlılık var. Benim herkesten ricam şudur. Şu günlerde ısrarla AKP yanlısı çevreler toplumu kutuplaştırmaya çalışıyorlar. Toplumda şiddet yanlısı olanlar bir de AKP gibi barış sevdalısı olanlar varmış gibi. Hayır. Türkiye toplumunun tamamı barış istiyor. Saray ve çevresi, onu iktidarda tutmak isteyenler dışında bu ülkede çatışma, savaş isteyen yok. O nedenle hiç kimse birbirine karşı asla düşmanlık, kin besleyecek duygularla yaklaşmamalıdır. Bugünler geçecek. Elbette bütün bu zorlu zahmetli, sıkıntılı günleri atlatacağı ve ülkemizde barışı hakim kılacağız. O nedenle asla kimse kimseye kinle öfkeyle yaklaşma konusunda tahriklere kapılmamalıdır ve bizler hep birlikte barış sesimizi yükseltirsek inanıyorum ki bütün bunların önüne geçeceğiz. Toplantılarımızı da bu çerçevede gerçekleştiriyoruz.

"SİVİLLERİN ÖLDÜĞÜ AŞİKAR"

Terör örgütlerine yönelik yapılan operasyonlarda bir köydeki sivillerin öldüğüne ilişkin iddiaların sorulması üzerine Demirtaş, bu akşam Merkez Yürütme Kurulu'nun toplanacağını, dün de Parti Meclisi'nde bölgeye bir heyetin gönderilmesi konusunda öneri yapıldığını kaydetti. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, şöyle konuştu:

"Sivillerin yaşamını yitirdiği iddia edilen köye ve bölgedeki duruma ilişkin somut bir raporla dönme amacıyla bir heyet gönderilecek. Dışişleri Bakanlığı da biliyorsunuz olayı doğrulayan bir açıklama yaptı. Araştırılacağını belirtiyor ama sivillerin öldüğü aşikar. Dışişleri Bakanlığı da bunun farkında. Dolayısıyla bu sivil katliamların da sorumlularının hem ulusal hem uluslararası düzeyde yargı önüne çıkması için biz de elimizden geleni yapacağız."

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'nin kapatılacağı yönündeki iddialara ilişkin şu değerlendirmleri yaptı;

"Ben 'partimiz kapatılacak' demedim. 'Bunun çalışmasını yapıyorlar' dedim. Partimizin kapatılma ihtimali yüzde sıfırdır. Amaçları şu. 'Bir dava açtırabilirsek' diye düşünüyorlar. 'En azından HDP'yi hazine yardımından muaf tutacak bir ceza çıkarabiliriz oradan.' Amaç bu. Yoksa parti kapatılmayacağını kendileri de biliyor. Çünkü partimiz kapatılmayla ilgili en küçük bir suçlamayla, ithamla karşı karşıya kalamaz. Yok böyle bir şey. Varsa hakkında soruşturma açılacak parti, AKP'dir. Roboski'yi yapan onlardır, Gezi'yi yapan onlardır, 134 çocuğu sokakta gösterilerde katlettiren ve gurur duyan onlardır. Her gün yurtdışına yasadışı silah gönderen onlardır, IŞİD terör örgütünü besleyen onlardır. Varsa hakkında soruşturma açılması gereken bir parti, AKP'den başkası değildir. Yoksa ben 'partimiz kapatılacak vesaire' o anlamda bir şey ifade etmedim. Birileri heveslenmiş durumda soruşturma açtırmaya çalışıyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde partimizle ilgili başlatılmış resmi bir soruşturma da yoktur, bunu da öğrendik. Yargıtay'ın böyle bir resmi soruşturması henüz yok. Ama anladık ki AKP çevreleri soruşturmayı başlatmış, kendi özel bürolarında. Bunu bir resmi soruşturmaya dönüştürmek için de baskı yapıyorlar."

"PKK SİLAHLARI SUSTURMALI, ELLERİNİ TETİKTEN ÇEKMELİDİR"

Demirtaş, PKK ile son günlerdeki gelişmelere ilişkin bir görüşme yapmadığını anlatırken Türkiye'de 'Müzakere yasası' olduğunu, bu yasa kapsamında taraflarla görüşme yapanların yasal güvenceye sahip olduğunu hatırlattı. Demirtaş, şöyle devam etti:

"Bugüne kadar yaptığımız bütün görüşmeleri bu yasa çerçevesinde yaptık. Yeniden yaparız, yine yaparız ama bu koşullarda. Kandil'de sivil insanların köylerinin bombalandığı bir koşullarda oraya heyetimizi nasıl göndereceğiz? Bu ciddi bir handikap. Ben çağrıyı tek taraflı falan yapmıyorum. Anında PKK silahları susturmalı, ellerini tetikten çekmelidir. Buna karşılık hükümet de operasyonları durdurduğunu, ölümlere yer vermeyecek bir yaklaşımla diyaloğa ön açtığını ifade etmelidir. Şunun altını çizerek ifade ediyorum. Çarpıtacak birileri... Ben, 'Devlet silah bıraksın' falan demiyorum. Devlet, silah bırakır mı? Silahsız devlet olmaz. Devlet kendini koruyacak, bir şey demiyoruz. Ama elini tetikten çekmek başka bir şeydir. Karşılıklı ateşkes durumundan, birbirine ateş etmeme durumundan söz ediyorum. Bu çağrı, aynı zamanda ve acil olarak PKK'yadır. Tabii ki ölümler geldiği her gün siyaseten konuşmak, çözüm aramak, giderek zorlaşır. Siyasetin alanını daraltan şey, silahtır, şiddettir. Hükümetin de buna bir şekilde hizmet eden bu politikalardan vazgeçmesi lazım. Bir yandan biz silahları susturmaya, durdurmaya çalışıyoruz. HDP olarak, sivil toplum örgütleriyle, barışseverlerle birlikte... Bir yandan hükümet, partimizi kapatmak, dokunulmazlıkları kaldırmakla bir şekilde baskı altına almak istiyor. Siz demokratik siyaset kanallarını tıkamaya çalışmak yerine, tam tersine demokratik siyaseti büyütecek, itibar kazandıracak bir yol izlemelisiniz ki şiddeti hep birlikte bertaraf edebilelim."

"EĞLENMEYE DEĞİL, ŞAHİT OLMAYA GİTTİK"

Demirtaş, HDP'li Sırrı Süreyya Önder'in kızının düğününe katılmasına yönelik eleştirilere de yanıt verirken şunları söyledi;

(DHA - Muhammet BAYRAM)
SONRAKİ HABER