için kaldı

"Yahudilerden bir kişi bile kalsa..."

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Yahudilerden bir kişi bile kalsa büyük bir hatıradır" dedi.

F5HABER F5HABER
"Yahudilerden bir kişi bile kalsa..."

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Yahudilerden bir kişi bile kalsa büyük bir hatıradır" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu tamamlanan Büyük Sinagog'un açılışı için Edirne'ye geldi. İlk olarak Edirne Valiliği'ni ziyaret eden Arınç, daha sonra Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ı makamında ziyaret etti. Arınç'ı belediye bahçesine girer girmez Edirne Belediyesi Bandosu ve Başkan Gürkan karşıladı. Binanın tarihi dokusuna hayran kalan Arınç, daha sonra Atatürk'ün Edirne'ye geldiğinde konakladığı odayı ziyaret etti. Başkan Gürkan'ın makamında ağırladığı Arınç'a, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerini simgeleyen heykelcik hediye etti.

Burada gazetecilere açıklama yapan Arınç, Edirne'de üç mukaddes dinin ibadethanelerinin bulunduğunu belirterek, "İşgal dönemleri savaşlar hariç, bir arada herkesin huzur içerisinde yaşadığı bir yer. Tarihteki bu bilgim çok zayıftı ama bu vesile ile öğrendim. 1492'de biliyorsunuz 500. Yıl Vakfı var. Türkiye'de üzerinden 500 yıl geçtikten sonra onu yaşatan bir vakıf. İber Yarımadası'nda yani İspanya'da Yahudiler sürgüne uğradılar. Osmanlı onlara kucak açtı. Kucak açtıktan sonra bir kısmı Edirne'ye bir kısmı da başka yerlere geldiler. Büyük bir cemaatin sayısının 20 bini bulduğu ifade ediyorlar. Bunlar bizim geçmişten bu yana bir kişi bile kalsa büyük bir hatıradır. Türkiye'deki Musevi cemaati bizden sinagogun inşa edilmesini, restore edilmesini istediği zaman hiç tereddütsüz kabul ettik. Çünkü biz sadece camileri medreseleri değil, havraları, sinagogları, kiliseleri de imha ediyoruz" diye konuştu.

Arınç, belediye binasından ayrıldıktan sonra öğle namazını kılmak için Selimiye Camii'ne gitti. Cami çıkışında vatandaşlar tarafından sevgiyle karşılan Arınç, Büyük Sinagog'un açılışına gitmek üzere camiden ayrıldı.

(İHA)

SONRAKİ HABER