Trafik sigortasındaki artışa tepki

Edirne Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Erbey Kılıç, trafik sigortasındaki artışla ilgili özellikle son aylarda odaya üye esnaflardan çokça şikayet geldiğine dikkat çekerek sigorta primlerinde düşüşe gidilmesi gerektiğini söyledi.

F5HABER F5HABER
Trafik sigortasındaki artışa tepki

Edirne Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Erbey Kılıç, trafik sigortasındaki artışla ilgili özellikle son aylarda odaya üye esnaflardan çokça şikayet geldiğine dikkat çekerek sigorta primlerinde düşüşe gidilmesi gerektiğini söyledi.

Araç sahibi vatandaşların her yıl yaptırdığı zorunlu trafik sigortası için ödenen primler, özellikle 2015'in ilk aylarından bu yana kademeli olarak ciddi artış gösterdi. 2014 yılında 250-300 lira bandında olan trafik sigortasını 2015 ve 2016 yılında yenilemek isteyen kişiler, 800 lirayı gözden çıkarmak zorunda kalmaya başladı. Hasarı olanlarda bu rakam bin lirayı geçen meblağları buldu.

"SİGORTA YAPTIRAMAYAN TAKSİCİ ESNAFIMIZ VAR"

Konuyla ilgili açıklama yapan Edirne Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Erbey Kılıç, özellikle son aylarda üyelerden gelen şikayetleri işaret ederek devletten primlerde düşüş yapılmasını beklediklerini kaydetti. Kılıç, "Özellikle yeni yıldan sonra esnafımızdan bu konuda çokça şikayet gelmeye başladı. Pahalı olduğundan dolayı yaptıramadıklarını söylüyorlar. Taksici arkadaşlarımız çok sıkıntı çekiyorlar bu konuda. Dün Başkan Yardımcısı arkadaşımla beraber bir hesap yaptık. Bir taksicinin Bağkur primi, sigorta primi, kaskosu ve belediyeye ödenen harcı günlük 70 Lira yapıyor. Bu sigortaların pahalılanmasıyla birlikte üstüne arkadaşlarımız trafik sigortası da yaptırıyor. Mesela yeni bir taksi alan arkadaşımızın sigorta ücreti 1600 Lira'ya kadar çıkabiliyor" dedi.

"PRİMLER DÜŞÜRÜLMELİ"

Uygulamanın bu şekilde gitmesi halinde esnaf ve sivil vatandaşların sigorta yaptıramayacak duruma gelebileceğinin altını çizen Oda Başkanı Kılıç, "İnsanlar sigorta yaptıramadığı zaman ne olacak? Maddi oranlı hasarlarda kişilere yansıyacak ücretler, daha fazla para ödenmiş olacak. Biz bu konuyu federasyonumuza da duyurduk. Federasyonun da bu konuda çalışmaları var. Bakanlıkla hafta sonunda veya önümüzdeki hafta içinde görüşme yapacaklarını söylediler bize. İnşallah esnafımız ve halkımız adına sigorta şirketleriyle anlaşarak devletimiz primleri aşağıya düşürürler. Temennimiz bu" şeklinde konuştu.

"KASKO VE TRAFİK SİGORTASI BİRLEŞTİRİLEBİLİR"

Geçtiğimiz günlerde Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in Kasko ile Trafik Sigortası'nın birleştirilmesi konusunda çalışma yapacaklarına dair açıklamaya da değinen Kılıç, "Bence de kaskoyla trafik sigortası birleştirilebilir. Neden? Trafik sigortası Allah göstermesin herhangi bir kaza yaptığınızda karşı tarafın hasarını karşılıyor. Kasko da kendi aracını karşılıyor. Birleştirildiğinde ne olacak? Trafik sigortasına ödediğin para kadar da kendi adına ödemen lazım. Bunun örneği sigortalar var. Kaza yaptığında hem senin hem de karşı tarafın masrafını karşılıyor. Ama primleri iki katı. Bence olabilir. İki sigorta olacağına, hem kendi hem de karşı tarafın hasarını karşılar ve primleri de buna uygun fiyat olabilir. Esnaf ve araç kullanan halkımız da buna özen gösterebilir" ifadelerini kullandı.

"ÖDEYEMEYECEK DURUMA GELEBİLİRİZ"

Edirne'de taksicilik yapan Yavuz Kuşoğlu isimli esnaf, 2014 yılında ödediği 350 Lira'lık primi 2015'te 700 Lira olarak ödediğine işaret ederek, "Önceki senelere göre trafik sigortasında yüzde 100'ün üstünde zam oldu. Geçen sene 350 Lira'ya yaptırmıştık bu sene 700 Lira'yı buldu sigortamız. Hatta bin 500 Lira'ya yaptıran çoğu taksici arkadaşımız da var. Şartlar böyle giderse ileride sigortamızı yaptıramayacağız. Bunun iyileştirilmesi gerekiyor. Ödemekte zorlanıyoruz çünkü. Muayeneler, sigortalar hepsi arttı ve bunlar bize sıkıntı yaşatıyor. Bu şartların iyileştirilmesi gerekiyor. Primlerde indirim olması gerekiyor" diye konuştu.

(İHA)

SONRAKİ HABER