için kaldı

Edirne'de Nehirlerin Debileri Yükseldi

EDİRNE'de son bir haftada aralıklarla yağan yağmurların ardından Meriç ve Tunca nehirlerindeki su seviyeleri arttı. Özellikle Meriç Nehri'ndeki su seviyesinin yaklaşık 1 metre yükseldiğini kaydeden DSİ Edirne 11'inci Bölge Müdürü Yunus Algın, "Meriç Nehri'nde seviye 428 metreküp saniyeden 668'e kadar yükseldi. Ancak bizim alarm seviyemiz 800 metreküp saniye olduğu için o zaman tedbirler...

F5HABER F5HABER
Edirne'de Nehirlerin Debileri Yükseldi

EDİRNE'de son bir haftada aralıklarla yağan yağmurların ardından Meriç ve Tunca nehirlerindeki su seviyeleri arttı. Özellikle Meriç Nehri'ndeki su seviyesinin yaklaşık 1 metre yükseldiğini kaydeden DSİ Edirne 11'inci Bölge Müdürü Yunus Algın, "Meriç Nehri'nde seviye 428 metreküp saniyeden 668'e kadar yükseldi. Ancak bizim alarm seviyemiz 800 metreküp saniye olduğu için o zaman tedbirler alınmasını istiyoruz. Taşkın riski yok" dedi.

Edirne'de geçen hafta aralıklarla yağan yağmurlar nehirlerdeki su seviyesinin artmasına neden oldu. Bulgaristan'ın elektrik ürettiği barajlardan su salmasıyla birlikte nehir seviyelerinde artış gözlenirken, taşkın riski görülmediğini ifade eden DSİ 11'inci Bölge Müdürü Yunus Algın, Meriç Nehri'nde 240 metreküp saniyelik artış yaşandığını söyledi. Algın, şunları söyledi:

"19 Nisan'dan itibaren Arda havzasındaki yağışları ve buna bağlı olarak debilerde yükselmeler oldu. Bulgaristan'ın elektrik ürettiği barajlardan suyun bırakılmasıyla Kirişhane noktasında yani Meriç Nehri'nde 428 metreküp saniyeden 668'e kadar yükseldi. Ancak bizim alarm seviyemiz 800 metreküp saniye olduğu için o zaman tedbirler alınmasını istiyoruz. Saat 10.00 itibariyle de Arda nehrinde debiler düşmeye başladı. Kademeli olarak akşam saatlerine kadar düşmesini bekliyoruz. Meriç Nehri'nin kapasitesi bilindiği gibi 2010 ve sonrası yapılan çalışmalarla bin 200 metreküp saniyeye çıkarılmıştı. Taşkın olabilmesi için bin 200 metreküp saniye üzerindeki debilerin gelmesi gerekiyor. Şuanda bir taşkın riski yok. Arda ve Meriç Nehri'ndeki debilerde düşmeler başladı. Yağışlar durdu, şuanda da bir sıkıntı yok. Meriç Nehri 428'den 668 saniyeye yükseldi yaklaşık 1 metre civarında yükselme gösterdi."

'TAŞKIN ODASI'NDAN İZLENİYOR

Devlet Su İşleri 11'nci Bölge Müdürlüğü, oluşturulan 'Taşkın Odası'ndan gelişmeleri anlık olarak takip ediyor. İki görevlinin bulunduğu odada, nehirler üzerine kurulan alarma sistemleriyle nehir seviyelerindeki anlık yükselme ve düşüşler 24 saat bilgisayar ortamında izleniyor.

(DHA - Engin ÖZMEN)
SONRAKİ HABER