için kaldı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı: ’’Çalışmalar sürüyor’’

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Karaman'da bulunan maden ocağındaki su baskını faciası ile ilgili bölgede kurtarma çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini söyledi.

F5HABER F5HABER
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı: ’’Çalışmalar sürüyor’’

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Karaman'da bulunan maden ocağındaki su baskını faciası ile ilgili bölgede kurtarma çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini söyledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, AK Parti Edirne İl Başkanlığını ziyaret etti. Şentop, Karaman'daki maden ocağı kazasıyla ilgili, "Bugün Karaman'da üzücü bir olay yaşadık. Karaman'da bir maden ocağında su baskını sebebiyle, çalışan işçi kardeşlerimizin bir kısmı ile ilgili durum henüz netleşmiş değil. Ümit ediyoruz ki hepsine sağlıklı olarak kavuşalım, çıkaralım. Bölgede kurtarma ile ilgili çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor" dedi.

Cumhuriyetin ilanının 91. yıldönümüyle ilgili de Şentop, şunları kaydetti:

"Yarın Cumhuriyet'imizin ilanının yıl dönümü, şunu ifade edeyim. Milli mücadele bizim tarihimizde önemli bir dönüm noktası. Cumhuriyet'in ilanından yaklaşık bir yıl kadar önce Saltanat kaldırılıyor. Gerek saltanatın kaldırılması, gerekse de 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in ilanı, o günün Büyük Millet Meclisi'ne baktığımızda, her iki kararda dönemin mebuslarının, milletvekillerinin ittifakı ile alınmış bir karar. Yani o dönemde herhangi bir muhalif ya da muhalefet eden parlamento da yok. Bunun sebebi şudur; gerek Cumhuriyet gerekse de Saltanat tartışmaları 1920'lerin tartışmaları değildi. Osmanlı Devleti'nde, 1850'lerden itibaren bu konularla ilgili ciddi tartışmalar vardı. Bu tartışmaların bazılarını yurt dışında yaşayan aydınlar tarafından başlatılmış, Meşrutiyet'ten sonra ise 1909'dan itibaren ise Türkiye içerisinde tartışmalar yapılmaya başlamış. Mesela Saltanat'ın kaldırıldığı 31 Ekim 1922 gecesi, Gazi Mustafa Kemal'in meclis tutanaklarında da var, uzunca bir konuşma var. O konuşmasında hem Saltanat meselesini hem de Cumhuriyet'i izah ediyor, bu izahı yaparken de hem Osmanlı siyaset geleneğine hem de İslam siyaset geleneğine dört halifenin seçiliş usulleri de dahil olmak üzere atıflar yaparak Saltanat üzerine bir konuşma yapıyor. Cumhuriyet'in ilanı ile ilgili meclisteki konuşmalara, tartışmalara baktığımızda, orada da aynı şekilde bunu böyle bir garip karşılayan, ‘bu da nerden çıktı' falan diyen yok. Herkes fikren, zihnen hem Cumhuriyet'in kurulmasına hem de bir yıl önce Saltanat'ın kaldırılmasına da hazır."

(İHA)

SONRAKİ HABER