Ekonomi gazetecilerinden maaş isyanı!

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD), enflasyona karşı eriyen maaşlar için medya patronlarına ve yöneticilerine çağrıda bulundu, bu konuda acilen gerekli adımların atılması istendi.

PARADURUMU PARADURUMU
Ekonomi gazetecilerinden maaş isyanı!

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Erçin, Türkiye’nin geçirdiği enflasyonist süreç içerisinde ekonomi muhabirlerinin maaşlarının eridiğini ve mesleği terk etmek zorunda kaldığını belirtti.

EGD Yönetim Kurulu adına Başkan adına Başkan Recep Erçin imzasıyla yapılan çağrıda şu ifadelere yer verildi:

“Basına, Kamuoyuna ve Medya Yöneticilerine

Türkiye derin bir enflasyonist süreçten geçmektedir. Bu süreçte asgari ücret, memur ve emekli maaş artışları kamu otoritesi tarafından belirlenmiştir.

Birçok sektörde olduğu gibi medya çalışanlarının aldıkları ücretler de erimiştir. Çok değil, bundan on sene evvel deneyimli bir ekonomi muhabirinin aldığı aylık, asgari ücretin üç katına yakın iken bugün neredeyse başa baş seviyesindedir.

Türk medyasının örgütlü olduğu sendikalardan Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın da çatı federasyonu olan Türk-İş’in Haziran 2023’e ilişkin açıkladığı açlık ve yoksulluk sınırı sırasıyla 10.373 TL ve 33.750 TL’dir.

Eşi çalışmayan ve iki çocuğu olan deneyimli bir ekonomi gazetecisinin bugün aldığı aylık ücret ortalaması düşünüldüğünde yoksulluk sınırının oldukça altındadır. Ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara ve İzmir’de ikamet eden üyelerimiz artan kira bedellerini ödeyemez hale gelmiştir.

Birçok açıdan yetkinliğe sahip kişilerden mürekkep ekonomi servislerinde habercilik hevesi kırılmakta, düşük ücretlerle çalıştırılan ekonomi muhabirleri iletişim ajanslarının transfer tekliflerine açık kapı bırakarak mesleği terk etmektedir.

Bu böyle gitmez!

Biz gazetecilerin yıllar içinde gasp edilen haklarını konuşmak yerine ağırlığı suni etik tartışmalara vermek aldatıcıdır.

Esas olan biz emekçilerin hak ve özgürlükleridir.

Medya yöneticilerine çağrımızdır;

2 yıllık deneyime sahip bir ekonomi muhabirinin en düşük aylık ücreti en düşük memur maaşından az olmamalıdır. Bu kriter uyarınca; 5, 10 ve daha fazla kıdeme sahip ekonomi gazetecilerin aylık ücretleri kıdemlerine göre yükseltilmeli ve ücretlerde iyileşme sağlanmalıdır.

Ayrıca kıdemli bir ekonomi muhabirinin aylık ücreti üç asgari ücretten az olmamalıdır

Dikkat çekiyoruz!

Önerilerimiz dikkate alınmayıp mevcut ücret politikası sürdürülmeye devam ederse ekonomi gazetecileri geleneksel kurumlar dışına çıkmaya devam edecektir. Gazete, TV, dergi ve internet siteleri kopyala-yapıştır ve SEO metinlere mahkûm kalacaktır. Bu durumda özel habercilik ölecek, yayınlar bir yandan niteliksiz bir yandan da tek sesli hale gelecektir.”

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında PARADURUMU internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER