Kızıldeniz göçmen balıklarının su altındaki ‘hemşehri dayanışması’

Kızıldeniz'den gelip Akdeniz’e yerleşen göçmen türlerden denizkestanesi ve balıkların su altındaki ilginç dayanışması görüntülendi. Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Kızıldeniz’den Akdeniz’e 600’ün üzerinde canlının geçiş yaptığı biliniyor. Bunların tamamı yabancı türler. Balıklar tehdit algıladığında hemen denizkestanelerinin arasına saklanarak dayanışma yapıyor. Hemşehri dayanışması veya Pasifik dayanışması diyebiliriz" dedi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Kızıldeniz göçmen balıklarının su altındaki ‘hemşehri dayanışması’

Küresel iklim değişikliğiyle Kızıldeniz ve Pasifik Okyanusu’ndan gelen deniz canlıları, Akdeniz ve Ege’ye yerleşip yurt edindi. Doğu Akdeniz, özellikle Süveyş Kanalı aracılığıyla göçlerin en fazla yaşandığı yer oldu. 61 tür Antalya Körfezi’nde kayıt altına alınırken türlerin sayısının İsrail, Mısır ve Lübnan kıyılarında 100’ü geçtiği, İskenderun Körfezi’nde sayının 100’e yaklaştığı tespit edildi.

Turizm kenti Antalya’nın Konyaaltı Sahili’nde ise balon, aslan balıklarının yanı sıra denizkestanesi de oldukça sık görülür oldu. Yerli türlerin popülasyonuna zarar veren göçmen türlerin popülasyonunu kontrol altına almak adına Tarım ve Orman Bakanlığı çalışma yürütüyor. Hem göçmen türler, hem de Akdeniz’deki yerli türler üzerine çalışmalar yapan Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, sahil açıklarında yaptığı dalışta ilginç görüntülerle karşılaştı.

Kızıldeniz göçmen balıklarının su altındaki ‘hemşehri dayanışması’ - Resim : 1

SU ALTI KAMERASIYLA GÖRÜNTÜLEDİ

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER