Yeni soğuk savaş çağı Münih’te başladı

Her yıl düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı’nda bu kez kriz çıktı, ABD herhangi bir açıklama yapmayarak yemeğe katılmadı

F5HABER F5HABER
Yeni soğuk savaş çağı Münih’te başladı

Rusya Başbakanı Medvedew'in, "Yeni soğuk savaşın içindeyiz" konuşmasının ardından Amerika Birleşik Devletleri, Bavyera Eyalet Başbakanı Horst Seehofer'in büyük devletlerin temsilcileri onuruna verdiği akşam yemeğini protesto etti. Gerekçe olarak ise, Seehofer'in Şubat ayı başında Moskova'yı ziyaret etmesi olduğu belirtiliyor.

Rusya'nın da katıldığı konferansın ardından Münih'te verilen yemeğe, ABD dışındaki tüm katılımcı ülkelerin Başbakan ve Bakan düzeyindeki yaklaşık 100 temsilcisi gelirken, ABD'li senatörler, daha önce hiç bir açıklamada bulunmadan yemeğe katılmadı. Emekli bir senatör yemeğe gönderilirken, bu durum "Seehofer'in Moskova'yı ziyaretinden rahatsızız" mesajı olarak algılandı.

Seehofer'in başbakanlık binasında verdiği yemeğe Cumhuriyetçi'lerin ünlü senatörlerinden John McCain'in katılacağı biliniyordu.

MEDVEDEV'DEN SERT SÖZLER

Bu tavır, ABD ile Rusya arasındaki ilişkilerin ne kadar soğuduğunu ve hassas olduğunu da gösterdi. Cumartesi akşamı konferansta sert bir konuşma yapan Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, "Yeni bir soğuk savaşın içerisindeyiz" diyerek AB ile ilişkileri dondurmaktan söz etmiş ve Batı'yı Suriye'deki savaşı başlatmakla suçlamıştı.
Alman federal hükümeti de, Seehofer'in Moskova ziyaretini olumlu bulmadığını açıklamıştı. (Sözcü)

SONRAKİ HABER