için kaldı

Havalimanları da hedefteymiş

IŞİD'in Gaziantep emiri Yunus Durmaz'ın evinde ele geçirilen belgelere göre, Türkiye'deki havalimanları da IŞİD'in hedefleri arasında bulunuyor. Ankara'da 100 kişinin hayatını kaybettiği gar saldırısına ilişkin hazırlanan iddianamede, Türkiye'nin sınır kontrollerini sıkılaştırılması üzerine örgütün "savaş ilanı" kararı aldığı ve bu kapsamda saldırılacak askeri ve sivil birimler konusunda çalışmalar yaptığı ortaya çıktı.

F5HABER F5HABER
Havalimanları da hedefteymiş

Ankara Tren Garı önünde 10 Ekim 2015'te düzenlenen bombalı saldırıda 100 kişinin yaşamını kaybetmesiyle ilgili olarak 36 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, IŞİD'in Gaziantep emiri Yunus Durmaz'ın evinden ele geçirilen "yapılacaklar" isimli belgeye de yer verildi. Buna göre örgüt, kilosu bin 500 liraya temin edeceği siyanürü küçük suların içine şırınga ile basıp "yardım" adı altında YPG'ye gönderme planı yaptı. Belgelere göre, Türkiye'deki havalimanları da IŞİD'in hedefleri arasında yer alıyor.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianamede, gar saldırısının ardından IŞİD'in Gaziantep hücresine operasyon yapıldığı, bu operasyon sırasında örgütün Gaziantep emiri Yunus Durmaz'ın yakalanacağını anlayınca kendisini patlattığı belirtildi. İddianamede, Durmaz'ın ikâmet ettiği hücre evinden çok sayıda dijital verinin ele geçirildiği kaydedildi. Durmaz'dan ele geçirilen bu belgelerin içerikleri, IŞİD'in Türkiye'de cihada hazırlandığını ortaya koyacak nitelikte bulundu. Belgelerde, Türkiye'nin batısından doğusuna güneyinden kuzeyine varan illerdeki emniyet müdürlükleri, Jandarma komutanlıkları, özel harekât taburları, hudut, garnizon, hava radar, tugay ve tabur komutanlıkları adres bilgileri yer aldı. Belgelerde, ayrıca, askerlik şubeleri, barajlar, kiliseler, konsolosluklar, Lions ve Rotary kulüpleri, Atatürkçü Düşünce Derneği, Alevi Bektaşi Dernek ve Vakıfları, Pir Sultan Abdal Derneği, Cem Kültür Evleri'nin iletişim, adres ve yöneticilerinin isimleri de bulundu.

Seferler ve şirketler
Hava yolu.docx isimli belge içinde, Kayseri'de bulunan havalimanına ait bilgiler, havalimanına seferi bulunan hava yolu şirketlerinin isimleri, havalimanında bulunan emniyet birimlerinin isimleri bulundu. Ağın ve Diğer İlçeler.docx isimli Word belgesi içinde, Malatya Havalimanı Koruma Şube Müdürlüğü, Emniyet[1621].docx isimli Word belgesi içinde ise GAP Havalimanı Şube Müdürlüğü'ne ilişkin bilgiler ele geçirildi." Belgelerden IŞİD'in askeri rütbeleri de incelediği ortaya çıktı. Belgeler arasında Türk Silahlı Kuvvetleri'nde bulunan rütbeler, forslar ve flamalar, askeri birliklerin terimleri, birliklerin kaçar kişiden kurulabileceği yönündeki bilgiler ele geçirildi.

‘İyi iş çıkardınız!'
İddianamede, Gar katliamının ardından yakalanan, canlı bombaları kente getiren araç için öncülük yapan şüpheli Yakub Şahin'in, "Olayı asıl organize eden, Halil İbrahim Durgun ve Yunus Durmaz'dır" beyanını verdiği ve saldırıdan sonra karşılaştığı Durmaz'ın kendisine, "Aferin, iyi iş çıkardınız" dediğini anlattığı aktarıldı. Durmaz'ın kod adının "Muhammed Ali" olduğunu söyleyen Şahin, Durmaz'ın altındaki isim olan Durgun'un Suruç katliamından sonra kendisine, "Oğlum Suruç'u biz yaptık. PKK'lılar hak etti. Elbeyli'den bir kişi üstünde yeleğiyle geçti, Deniz Büyükçelebi canlı bombayı gönderdi. Gaziantep'te bir gece misafir ettik. Motosikletle Suruç'a gönderdik" dediğini söyledi.

Siyanürü şırınga
İddianamede yer verilen Yapılacaklar.docx isimli belgeden, IŞİD'in kilosu bin 500 liraya siyanür bulduğu, siyanürü şırınga ile küçük suların içine basıp YPG'ye yardım adı altında gönderme planı yaptığı anlaşıldı. Belgede, "Siyanür bulundu. Kilosu 1500 ile 3000 arası. 20 bin dolar gönderilirse bu ihtiyaçları karşılar. Küçük suların içine şırınga ile basılıp yardım adı altında YPG'ye gönderilmesi" ifadeleri yer aldı.

SONRAKİ HABER