için kaldı

Türkiye koalisyonda kilit rol oynuyor

-ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, "Türkiye bu koalisyonda kilit bir rol oynuyor ve birçok konuda önemli adımlar attı" dedi.

F5HABER F5HABER
Türkiye koalisyonda kilit rol oynuyor

WASHINGTON (AA) - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, "Türkiye bu koalisyonda kilit bir rol oynuyor ve birçok konuda önemli adımlar attı. Türkiye'yi çok çok yakın bir partner olarak görüyoruz" dedi. 

Harf, ayrıca, ABD kanunları altında PYD ile PKK'nın ayrı gruplar olduğunu ifade ederek, "IŞİD ile savaşan PYD gibi Kürt grupların desteklenmesinin çok önemli olduğuna inandığımızı Türklere açıkça belirttik" diye konuştu. 

Harf, günlük basın toplantısında, ABD Başkanı Barack Obama'nın hafta sonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüştüğünü hatırlatarak, iki liderin Kobani'deki durumu da konuştuğunu ve Obama'nın Erdoğan'ı Kobani'deki silahlı güçlere takviye gönderilmesi noktasında bilgilendirdiğini kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile konuyu görüştüğünü belirten Harf, görüşmelerinde Türkiye'ye, "IŞİD'e karşı mücadele eden bu savaşçıların havadan yardımlarla desteklenmesinin önemi konusunu açıkça belirttiklerini" bildirdi. Harf, iki görüşme konusunda da daha fazla ayrıntı vermedi.

-"Çavuşoğlu'nun açıklamasından memnuniyet duyuyoruz"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun, Türkiye'nin, IKBY peşmerge güçlerinin Kobani'ye geçmesine yardımcı olduğuna yönelik sözlerinin sorulması üzerine Harf, açıklamadan memnuniyet duyduklarını bildirdi.   

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "PYD'nin PKK ile eş ve terör örgütü olduğu" yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Harf, ABD kanunları altında PYD ile PKK'nın ayrı gruplar olduğunu söyledi.

Harf, Kerry'nin Endonezya ziyaretinde Kobani'yle ilgili sözlerinin sorulması üzerine, Kerry'nin Türkiye'nin karşı çıkışının nedenini, PKK ile mücadelelerini ve bu konudaki tarihi ve Türkiye'nin hassasiyetleri anladıklarını belirttiğini ifade etti. Harf, "Ama aynı zamanda, IŞİD ile savaşan PYD gibi Kürt grupların desteklenmesinin çok önemli olduğuna inandığımızı Türklere açıkça belirttik" dedi. 

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının Kobani'deki silahlı güçlere havadan yardım açıklamasında herhangi bir grubun adından bahsetmediğine yönelik soru üzerine, "Bu herhangi bir grupla alakalı değil, bu, Kobani ve çevresinde, IŞİD'i geri püskürtmeye çalışan bir grup Kürt savaşçı ile az miktardaki Kürt olmayan savaşçılarla ilgili" dedi.

"PYD'nin PKK'nın yan kolu olduğuna inanıyor musunuz?" sorusu üzerine Harf, "Aralarında bağ olduğunun farkındayız, bu konudaki tarihin ve bazı linklerin farkındayız" diye konuştu. Harf, ancak PYD'nin ABD'nin terör listesinde yer almadığını ifade etti.  

-"Taktikler ve strateji noktasında düzenli istişare ediyoruz"

Kobani'ye Türkiye üzerinden karayoluyla destek verilmesinin görüşülüp görüşülmediğine yönelik soru üzerine Harf, "Türklerle IŞİD ile mücadelede birlikte çalışabileceğimiz bir dizi yolları konuşuyoruz. Genel anlamda söylersek bu görüşmelerimizde, hava saldırısının ötesinde ki Kobani civarına 135'in üzerinde hava saldırısı yaptık, sahadaki savaşçılara havadan yardımla desteklemenin önemine inandığımızı açıkça belirttik" diye konuştu.

"Türkiye ile ABD arasında ciddi görüş ayrılıklarının olduğuna" yönelik soru üzerine Harf, buna güçlü biçimde katılmadığını ve kamuoyundaki tartışmaların çoğu zaman gerçekle örtüşmediğini söyledi.

Harf, "Hem Başkan Obama hem de Bakan Kerry, hafta sonu Türk meslektaşlarıyla yapıcı görüşmeler yaptılar. Bu tehditle nasıl savaşacağımız noktasında aramızda bazı ayrılıkların olduğuna yönelik görüşlere katılmıyorum. Sonuçtaki hedef tamamen aynı. Taktikler ve strateji konusunda da düzenli istişare halindeyiz" ifadesini kullandı. 

-"Türkiye, koalisyonda kilit rol oynuyor"

Harf, "Türkiye'nin Kobani'de adım atmadığına" yönelik eleştiriler hakkında da Türkiye ile çok yakın ilişkilerin olduğunu ve Türkiye ile koalisyona bir dizi yollardan yardımları konusunda görüştüklerini söyleyerek, "Türkiye'nin koalisyona katılımı sadece bir eyleme katılmaları veya katılmamaları üzerinden tanımlanamaz. Biz bunu böyle görmüyoruz" dedi.

Türkiye'nin bu koalisyonda kilit bir rol oynadığına işaret eden Harf, Türkiye'nin sığınmacılara kapıların açılması, yabancı savaşların geçişinin önlenmesi, IŞİD'in finansal gelirlerini önüne geçilmesi ve Suriyeli muhaliflere eğitim ve ekipman programına ev sahipliği yapılması gibi birçok konuda önemli adımlar attığını hatırlattı.

Harf, "Sadece bir konudaki yaptıklarına veya yapmadıklarına bakıp, onların koalisyona katılımlarını yargılamanın adil olduğunu düşünmüyorum. Bu meselede (Kobani'ye silah ve insani yardım) , Iraklı Kürtlerin silahları vardı, bizim de bunları havadan ulaştırma kapasitemiz ve olan da budur" ifadesine yer verdi.

Harf, "Türkiye'yi çok çok yakın bir partner olarak görüyoruz. Bu nedenle hafta sonu Başkan ve Bakan Kerry (telefon) görüşmelerinde bulundu, General (John) Allen ve ABD Savunma Bakanlığından ekip Türkiye'deydi" diye konuştu.

"Kobani'ye bazı yardımların Türkiye'den gittiğine" dair haberlerin sorulması üzerine Harf, konuyla ilgili medyada yer alan her haberin doğru olmadığını, bunun ABD'nin havadan yardım operasyonu olduğunu bildirdi.

-"Bu her zaman ihtimal"

Havadan gönderilen silahların çatışmalarda yanlış tarafa düşme ve IŞİD'in eline geçmesi ihtimaline ilişkin soru üzerine Harf, "Bu her zaman bir ihtimal olacaktır ama ABD ordusu bu tür operasyonlarda çok iyi ve şu anda bu konteynerlerin nerelere düştüğü ve kimler tarafından alındığının değerlendirmesi yapılıyor" diye konuştu.

Kobani'daki silahlı güçlere Irak'taki bölgesel yönetim tarafından gönderilen silahların aslında Irak'a ABD tarafından verilen veya satılan silahlar olup olmadığına yönelik soru üzerine Harf, "Olabilir ama kontrol etmeliyim, silahların geçmişini bilmiyorum" dedi.

Öte yandan, Harf, yeni yargı paketine yönelik soru üzerine, konuyla ilgili tüm detayı bilmediklerini ama Türkiye'deki yargıya erişimin etkinliği ve yargı sürecine dair kaygılarının sürdüğünü geçmişte belirttiklerini kaydetti.

Bu arada, ABD Başkanı'nın IŞİD'e karşı küresel koalisyon için özel temsilcisi John Allen ile yardımcısı Brett McGurk'ün 21-31 Ekim günleri arasında İngiltere, Fransa, Suudi Arabistan, Kuveyt, Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman'ı ziyaret edeceği bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Allen ve McGurk ziyaret edecekleri ülkelerde, IŞİD'e karşı uluslararası koalisyona destek bağlamında hükümet yetkilileri, bölgesel ortaklar ve çok taraflı kurumlarla görüşmeler yapacak.

SONRAKİ HABER